Zastava Srbije

U BOSNI I HERCEGOVINI JOŠ UVIJEK POSTOJI ZNAČAJAN RASKORAK IZMEĐU ZAKONSKIH PROPISA O OKOLIŠNIM PRAVIMA I NJIHOVE PRIMJENE

01.07.2022.


U Bosni i Hercegovini još uvijek postoji značajan raskorak između zakonskih propisa o okolišnim pravima i njihove primjene - istaknuto je na konferenciji "Okolišna demokratija u BiH, Provedba u zakonodavstvu i praksi" koja je održana u Sarajevu.

Šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec izjavila je da se BiH potpisivanjem Arhuske konvencije obavezala da će građanima omogućiti pristup informacijama od značaja za okoliš, ali i učešće u odlučivanju u tim pitanjima.

- Iako uočavamo da je svijest o okolišu i pravima građana u toj sferi na višem nivou, još su primjetne znatne prepreke do punog ostvarenja prava građana - rekla je Kavalec.

Dodala je da Misija OSCE-a u BiH zbog toga snažno podržava rad Arhus centara u BiH koji služe kao veza između građana i institucija u oblasti okoliša.

Ratko Pilipović iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke naglasio je da su primjetna mnoga poboljšanja u primjeni Arhuske konvencije u BiH, posebno po pitanju pristupa informacijama, dok učešće javnosti u donošenju odluka i pristup pravdi još zaostaju.

Koordinatorica za međunarodne projekte češke nevladine organizacije Arnika Zuzana Vahunova navela je da su učestvovali u izradi više izvještaja o primjeni principa okolišne demokratije koji redovno pokazuju znatan raskorak između zakonskih propisa o okolišnim pravima i njihove primjene u praksi.

Arhuska konvencija o pristupu informacijama, učešću javnosti i pristupu pravdi u pitanjima okoliša predstavlja dio međunarodnog pravnog okvira u oblasti zaštite okoliša.

Tim dokumentom, koji je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2008., utvrđuju se prava u vezi s okolišem i stvara veza između odgovornosti javnih organa i zaštite okoliša.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Federalna TV, 29.06.2022.

Naslov: Redakcija