Zastava Srbije

ZAKON O INFRASTRUKTURI PROSTORNIH PODATAKA U FBIH: Kreiraju se osnovna pravila koja se odnose na uspostаvljаnje infrаstrukture prostornih podataka

01.07.2021.


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je bez rasprave Zakon o infrastrukturi prostornih podataka u FBiH.

Prostorni podaci u širem smislu predstavljaju podatke koje je moguće direktno ili indirektno povezati s lokacijom, navela je u obrazloženju Federalna vlada kao predlagač ovog zakona.

 "Prema mnogim istraživanjima, prostornu komponentu ima više od 80 posto svih informacija. U mnogim područjima ljudske djelatnosti prostorni podaci predstavljaju osnov na kojem se grade nove ili dodane vrijednosti. Problemi vezani uz raspoloživost, kvalitetu, organizaciju, dostupnost i dijeljenje prostornih podataka zajednički su u mnogim područjima ljudske djelatnosti, pa tako i u organima uprave i drugim javnim institucijama. Rješavanje tih problema zahtijeva preduzimanje mjera kojima se osigurava efikasan sistem dijeljenja, razmjenjivanja i korištenja prostornih podataka, omogućavajući dosljedno kombinovanje prostornih podataka i usluga nad prostornim podacima iz različitih izvora", navela je Vlada.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, područje Infrastrukture prostornih podataka dosad je bilo regulisano Uredbom o infrastrukturi prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 85/2014).

Uzimajući u obzir značaj infrastrukture prostornih podataka za privredni razvoj Federacije Bosne i Hercegovine i proces pristupanja EU, javila se potreba da se ovo područje reguliše propisom zakonske snage.

Kroz ovaj zakon transponira se Direktiva 2007/2/EC Evropskog parlamenta i Vijeća od 14. marta 2007. godine, kojom se uspostavlja Infrastruktura prostornih podataka u EU (INSPIRE).

Navedena Direktiva ima za cilj uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka i odnosi se na prostorne podatke koje posjeduju organi uprave i druge pravne osobe.

Infrastruktura prostornih podataka treba osigurati čuvanje podataka o prostoru, njihovu dostupnost i održavanje na odgovarajućem nivou, odnosno mogućnost dosljednog kombinovanja prostornih podataka iz raznih izvora širom EU i njihovu razmjenu, mogućnost razmjene prostornih podataka prikupljenih na različitim nivoima javne vlasti, lako pronalaženje raspoloživih podataka, procjenu njihove podobnosti za određenu svrhu i poznavanje važećih uslova za njihovo korištenje.

Ovim zakonom kreiraju se osnovna pravila koja se odnose na uspostаvljаnje infrаstrukture prostornih podataka, navela je također Vlada.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 28.06.2021.

Naslov: Redakcija