Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Srpske ne priznaje rezultate popisa stanovništva


  • NARODNA SKUPŠTINA RS: Srpske ne priznaje rezultate popisa stanovništva

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, izjavio je da organi i institucije Srpske u skladu sa skupštinskim zaključcima neće priznati, niti objaviti rezultate popisa stanovništva u BiH, jer nisu vjerodostojni i upotrebljivi.

Predsjednik Čubrilović je istakao da su neprihvatljivi rezultati popisa stanovništva u BiH koji nisu tačni i da ne mogu proizvesti bilo kakva pravna dejstva u Srpskoj.

"Republika Srpska će, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, aktivno koristiti sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi na prihvatljiv način bile otklonjene nezakonitosti u radu zajedničkih organa i institucija, kojima se krše ustavna, zakonska načela, vitalni interes i ugrožava položaj i uloga Srpske u okviru BiH", rekao je Čubrilović, komentarišući objavljivanje rezlutata popisa stanovništva u BiH.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske zadužila Vladu Srpske da po hitnom postupku predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske da bi Republički zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa.

"U ovom poslu moramo biti svi zajedno. Podsjetiću da su u skladu sa skupštinskim zaključkom predstavnici Vlade Srpske i Republičkog zavoda za statistiku povukli svoje članove iz Centralnog popisnog biroa, jer direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić nije povukao odluku o objavljivanju rezlutata popisa u BiH, koju je danas realizovao", dodao je Čubrilović.

On je naglasio da je jasno da je Jukićeva odluka u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik BiH", br. 10/2012 i 18/2013), zbog čega će BiH imati nezakonite i netačne popisne podatke.

"Već prvi rezultati popisa govore u prilog ovome. Sve političke partije u Republici Srpskoj imaju konsenzus u vezi sa ovim pitanjem i za nas su neprihvatljivi netačni rezultati popisa", zaključio je Čubrilović.

U BiH živi 3.531.159 stanovnika, od čega u Republici Srpskoj 1.228.423 ili 34,79 odsto, u Federaciji BiH 2.219.220 ili 62,82 odsto i Brčko distriktu 83.516 ili 2,37 odsto, rezultati su popisa stanovništva u BiH, koje je objavila Agencija za statistiku BiH, a koje ne priznaju organi i institucije Srpske.

Izvor: Press služba Skupštine Republike Srpske, 30.06.2016.