Zastava Srbije

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA NADZORNOG TIJELA ZA PRAĆENJE PROVOĐENJA REVIDIRANE DRŽAVNE STRATEGIJE ZA RAD NA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA

01.06.2023.


Konstituirajuća sjednica Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Nadzorno tijelo) održana je u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće).

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je u svom uvodnom obraćanju, u svojstvu predsjedavajućeg Nadzornog tijela, naglasio da Vijeće pruža stručnu i administrativnu podršku Nadzornom tijelu putem projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH – IPA 2018”, te je istakao značajnu ulogu VSTV-a BiH u periodu nakon usvajanja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Revidirana državna strategija). Naglasio je da sve aktivnosti i mjere koje je VSTV BiH poduzeo u okviru zakonske nadležnosti, s ciljem unapređenja funkcionisanja pravosudnog sistema, dodatno reflektiraju i zahtjeve ovog strateškog dokumenta.

Tokom sjednice razmotrena su tehnička pitanja formalizacije pravnog okvira funkcionisanja i rada Nadzornog tijela, te je iznesen pregled stepena realizacije Revidirane državne strategije po ciljevima i mjerama. Istaknuto da će Nadzorno tijelo, kao prvi specifični korak u izvršenju svog mandata, posebnu pažnju posvetiti pitanjima funkcionisanja regionalne saradnje bh. pravosuđa sa nadležnim jurisdikcijama zemalja u regionu.


IZVOR: Vebsajt Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, 29.05.2023.

Naslov: Redakcija