Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE U FBIH: Zabranjuje se upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prevozu. Također, pušenje će biti zabranjeno u privatnim sredstvima prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe

01.06.2018.


 

Uprkos brojnim primjedbama proizvođača duhana i vlasnika ugostiteljskih objekata u Federaciji, koji su zakon mahom ocijenili "rigoroznim", Ministarstvo je odbilo prihvatiti većinu prijedloga za izmjene pojedinih zakonskih odredbi.

U proceduru tako ide Nacrt zakona kojim se zabranjuje upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prevozu. Također, pušenje će biti zabranjeno u privatnim sredstvima prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

U članu 7. Nacrta zakona koji govori o izuzecima od zabrane pušenja, navodi se: "Pušenje je dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone."

Pušenje je također dozvoljeno na aerodromu, i to u posebnom prostoru za pušenje.

Kada novi zakon stupi na snagu, sva pakovanja duhanskih proizvoda morat će sadržavati zdravstvena upozorenja na jezicima u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini. Na vanjskim i pojedinačnim pakovanjima duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje bit će zabranjeno korištenje termina "light", "super light""ultra light" "slim", "ekstra" i slično. Nacrt zakona propisuje i da je zabranjeno direktno ili indirektno reklamirati, sponzorisati i na bilo koji način promovisati duhan, duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje, te isticati logotipe duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

- Duhanski proizvodi i ostali proizvodi za pušenje mogu biti postavljeni ili biti vidljivi u trgovinskim objektima, ali ne smiju biti izloženi u komercijalnu svrhu niti na jednom drugom mjestu niti se smiju prodavati na način da kupci mogu slobodno uzeti robu – navodi se u Nacrtu.

Zabranjeno je prodavati ove proizvode u objektima koji su od ulaznih vrata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova udaljeni u radijusu manjem od 100 metara, kao i na pijacama i drugim improviziranim nelegalnim mjestima prodaje.

Fizička lica koja na javnim mjestima prekrše zabranu pušenja kažnjavat će se sa 100 KM, dok se pravnim licima, proizvođačima i prodavačima duhana koji se ogluše o zakonske odredbe mogu izreći novčane sankcije i do 15.000 KM.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva navode da su dijelom prihvatili komentare, prvenstveno iz sektora trgovine, a koji su se odnosili na prvobitno predloženu zabranu izlaganja duhanskih proizvoda na mjestima prodaje.

- Tako je sada Nacrtom zakona propisano da duhanski proizvodi i ostali proizvodi za pušenje mogu biti postavljeni ili biti vidljivi u trgovinskim objektima, ali ne smiju biti izloženi u komercijalnu svrhu niti na jednom drugom mjestu niti se smiju prodavati na način da kupci mogu slobodno uzeti robu – kažu iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da je cilj zakona unaprjeđenje i zaštita zdravlja stanovništva od posljedica izloženosti svakom obliku duhanskog dima i smanjenje obolijevanja i smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova i raka kao oboljenja povezanih sa pušenjem kao jednim od vodećih faktora rizika.

- Ovaj Zakon na prvo mjesto stavlja pravo na zdravlje i fokusiran je na zaštitu zdravlja mladih. Drugi cilj je ispunjavanje međunarodne obveze u smislu usklađivanja sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije koju je BiH ratificirala 2009. godine, kao i djelomična harmonizacija sa propisima Evropske unije iz ovog područja – ističu u resornom ministarstvu.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 30.05.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772