Zastava Srbije

SREDNJOBOSANSKI KANTON: Do 9. aprila 2021. godine ugostiteljski objekti goste će posluživati samo na otvorenom, dok će kretanje građanima biti zabranjeno od 20 sati do pet sati ujutro

01.04.2021.


Ugostiteljski objekti u Srednjobosanskm kantonu (SBK) od srijede goste mogu posluživati samo na terasama i drugim otvorenim prostorima, dok će kretanje građanima biti zabranjeno od 20 sati do pet sati ujutro.

Na prijedlog kantonalnog Kriznog stožera, ove mjere je u utorak usvojila Vlada SBK-a, a biće na snazi do 9. aprila.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a Sead Karakaš kazao je da su u posljednja tri dana, od posljedica kovida-19, preminule 23 osobe, te da su bolnice gotovo popunjene.

"U protekle četiri sedmice imamo pogoršanje epidemiološke situacije. Radi se o velikom prilivu pacijenata u bolnice, koje su prebukirane, pa smo zato insistirali na pojačanju mjera. Imamo 150 hospitaliziranih, koji su pozitivni na covid-19, ali i značajan broj ljudi koji su u izolaciji i imaju razvijenu kliničku sliku, ali im testiranjem još nije potvrđeno da su pozitivni. Rezultat toga je i da imamo zauzete sve uređaje koji pomažu najtežim pacijentima, poput onih za neinvazivnu ventilaciju i repiratora", kazao je Karakaš.

U odluci, koju je Vlada usvojila, među ostalim, je navedeno da se "zabranjuje usluživanje jela i pića u ugostiteljskim objektima, koji će moći posluživati goste samo na terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera".

"Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje dva metra. Potebno je ograničiti broj osoba koje sjede za istim stolom na četvero, a ukupan broj gostiju ne može biti veći od 20. Zabranjuje se izvođenje muzike uživo, kao i usluživanje gostiju koji ne sjede za stolom", navedeno je u odluci.

Hotelima je dopušteno u zatvorenom prostoru posluživati samo svoje goste, a u slučaju nepoštivanja donesene mjere će, kako je rečeno, biti izricane mjere privremene zabrane rada.

Ministar zdravstva SBK-a Anto Matić ukazao je da je, uz one koje se odnose na ugostiteljske objekte, Vlada danas usvojila i set mjera za druge privredne djelatnosti.

Na upit novinara o detaljima tih mjera, Matić je rekao da će one biti objavljene na web stranici Vlade SBK-a, dodajući da one "ne donose nikakve zabrane, nego preciznije definiraju rad pojedinih djelatnosti".

"Odnose se na rad frizerskih salona, sportskih centara, teretana, trgovina, objekata za organiziranje igara na sreću, kao i na organiziranje svadbih i svih drugih proslava. Uvodi se malo stroži oblik ponašanja. Moramo djelovati jer ne možemo dozvoliti da nam se dogodi da naši građani trebaju njegu, a da nema mjesta u bolnicama", ukazao je Matić, naglasivši da se usvojene mjere odnose na sve, pa tako i na vjerske skupove i manifestacije.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 30.03.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija