Zastava Srbije

VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA: Dvije sedmice zabranjen rad kladionica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima i posluživanje nargila

01.04.2021.


Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je set novih mjera s ciljem suzbijanja širenja pandemije virusa korona, kojima je zabranjen rad kladionica, izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima i posluživanje nargila.

Zabranjene su sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenom, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima na BiH, federalnom i kantonalnom nivou, saopšteno je iz pres-službe kantona.

Naredbe donesene na vanrednoj sjednici ostaju na snazi 14 dana, za koliko je produženo važenje ranije donesenih naredbi koje se odnose na ograničenje kretanja, ugostitelje, te obaveze policije i inspekcije.

Set novih mjera Vlada je donijela na prijedlog Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva, imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju u Zeničko-dobojskom kantnu, ali i sve veći pritisak na zdravstvene ustanove, prevenstveno Kantonalnu bolnicu Zenica i Opštu bolnicu Tešanj.

Vlada je produžila naredbu koja se odnosi na zabranu rada vrtića, s tim da je ovim ustanovama omogućeno da nastave rad nakon što od Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica dobiju pozitivno mišljenje o ispunjavanju mjera.

Predsjednik Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić rekao da će već danas započeti kontrole, tako da je moguće da predškolske ustanove koje budu ispunjavale uslove počnu s radom za nekoliko dana, napominjući da je naredbom obustavljen rad igraonica za djecu.

Bašić je istakao da je Vlada razmatrala i mogućnost uvođenja još restriktivnijih mjera, uključujući zabranu rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, ali da se zasad insistira na poštovanju postojećih mjera.

 "Ukoliko se situacija ne poboljša bićemo primorani da uvedemo potpuno zatvaranje, ali sam optimista i vjerujem da, ukoliko se naši građani budu pridržavali minimalnih propisanih mjera i ukoliko policijski i inspekcijski organi budu kontrolisali sprovođenje mjera, nećemo doći u tu situaciju i da naš zdravstveni sistem s ovim mjerama neće doći u kolaps", rekao je Bašić.

On je naglasio da je Vlada spremna i da će naći sredstva da nadoknadi štetu svim subjektima kojima je zabranjen rad ovim naredbama.

Vlada je svim vjerskim institucijama naložila da se, prilikom održavanja vjerskih obreda, pridržavaju procedura i higijensko-epidemioloških mjera, kao i preporuka koje je Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica izdao u vezi sa sahranom osoba preminulih od kovida 19.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 30.03.2021.

Naslov: Redakcija