Zastava Srbije

U PRIPREMI DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDNOG SISTEMA U SRPSKOJ

01.03.2023.


U prosjeku, desetak odsto zahtjeva od kontrolisanog broja ne ispuni uslove za podsticajna sredstva zbog netačnog prikazivanja podataka. To nije veliki broj, ali bi se i on mogao izbjeći kroz kompletiran informacioni sistem u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj, jer bi kontrole bile preciznije, a uštede veće, kaže Gordana Rokvić, savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci.

Ona objašnjava da je za odgovorno, transparentno i efikasno upravljanje sredstvima agrarnog budžeta neophodno imati pouzdan informacioni sistem jer se time efektivnije koriste sredstva, bolje usmjeravaju mjere podrške na bazi stvarnih podaka i ostvaruju uštede u procesima kontrole na terenu.

Kad se tome doda podatak da je Registar poljoprivrednih gazdinstava, u koji se upisuju svi poljoprivrednici koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj, čime ispunjavaju osnovni uslov za za ostvarivanje prava na podsticaje, uspostavljen još 2014. godine, jasno je da je došlo vrijeme za "doradu".

- Taj Registar je, od tada, minimalno dograđivan novim obrascima i, nakon skoro deset godina, postoji potreba za zanavljanjem registra u cjelini. To proizilazi iz potrebe osavremenjavanja digitalne platforme na koju je Registar postavljen, pa do usklađivanja sadržaja pojedinih modula u Registru sa novim zakonskim okvirom u poljoprivredi koji će biti donesen ove godine, kao i potrebama detaljnijeg uvida u strukturu poljoprivredne proizvodnje - kaže Rokovićeva za BL portal.

Osavremenjavanje digitalne platforme zapravo znači kreiranje integrisanog poljoprivrednog informacionog sistema (ET-farm), čiji su obavezni dijelovi, kako objašnjava sagovornica BL portala, statistički sistem baziran na podacima iz popisa poljoprivrede, mreže računovodstvenih podataka poljoprivrednih gazdinstava, kao i poljoprivredni tržišni informacioni sistem.

- Zatim, tu su registri – registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata, registar identifikacije životinja, fitosanitarni registar, registar vina i vinove loze, organske hrane i slično. Dalje, integrisani administrativni kontrolni sistem koji čine sistem identifikacije zemljišnih parcela, kompjuterizovana baza podataka o životinjama koja se primenjuje za mjere podrške po grlu, integrisani sistem kontrole koji osigurava sistematske provjere zahtjeva za podršku zasnovane na računarskim unakrsnim provjerama i fizičkim kontrolama na farmi - objašnjava Roković.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 26.02.2023.

Naslov: Redakcija