Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

BIH NAZADOVALA NA SVJETSKOJ RANG-LISTI PO KRITERIJUMU VLADAVINE PRAVA

01.03.2019.


World Justice Project (WJP) objavio je rang-listu zemalja poredanih po kriterijumu vladavine prava, a na osnovu istraživanja kroz 3.800 anketa nad 120.000 domaćinstava u 126 zemalja sveta Bosna i Hercegovina je zauzela 60. mesto.

BiH je prošle godine bila pozicionirana na 56. mestu. Ipak, nazadovala je za samo jedno mesto, s obzirom na to da je u februaru 2018. godine tretirano samo 113 država, dok je na novoj listi njih 126, navodi se u saopštenju WJP-a.

BiH je pozicionirana kao treća najbolja država na podlisti istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, te 17. na podlisti koja tretira države s prosečnim višim srednjim prihodom građana.

Istočnoevropsku i centralnoazijsku grupu čine BiH, Albanija, Bjelorusija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Severna Makedonija, Moldavija, Rusija, Srbija, Turska, Ukrajina i Uzbekistan. Države s prosečnim višim srednjim prihodom građana su BiH, Albanija, Alžir, Bjelorusija, Belize, Bocvana, Brazil, Bugarska, Kina, Kolumbija, Kostarika, Dominika, Dominikanska Republika, Ekvador, Grenada, Gvatemala, Gvajana, Iran, Jamajka, Jordan, Kazahstan, Liban, Severna Makedonija, Malezija, Mauricijus, Meksiko, Namibija, Peru, Rumunija, Rusija, Srbija, Južna Afrika, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Surinam, Tajland, Turska i Venecuela.

Najbolje rangirane države na celokupnoj listi su Danska, Norveška i Finska, a najlošije rangirane su Republika Kongo, Kambodža i Venecuela.

Globalno, novo saopštenje pokazuje da je više država doživelo pogoršanje nego poboljšanje vladavine zakona već drugu godinu zaredom. Tako se može zaključiti da, gledajući prosek, vladavina prava u svetu registruje pad već dve godine.

Čak 61 zemlja registrovala je pad, 23 su ostale na istom nivou, a njih 29 su napredovale.


IZVOR: Vebsajt Blic, 27.02.2019.

Naslov: Redakcija