Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA RS: Promijenjen je način rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u smislu da se ti odnosi rješavaju prije detaljnih geoloških istraživanja na terenu

01.02.2024.


U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, u organizaciji Ministarstva energetike i rudarstva, održana završna javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, a prethodno su održane u Gacku, Zvorniku i Prijedoru.

Narodna skupština Republike Srpske je 22. decembra prošle godine donijela zaključak da Nacrt zakona bude upućen u javnu raspravu jer se ovim dokumentom uređuju pitanja od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju Republike Srpske Esad Salčin ukazao je na značaj geoloških istraživanja, navodeći da se ona trenutno intenzivno odvijaju na cijelom prostoru Republike Srpske i da su zabilježeni dobri rezultati.

Salčin je naglasio da Srpska ima u potpunosti zakonski uređenu ovu oblast, te izrazio zadovoljstvo što su javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima veoma posjećene.

"Na javnim raspravama najviše je bilo riječi o ulozi lokalne zajednice u budućim odobravanjima detaljnih geoloških istraživanja, koja je Nacrtom redefinisana, te se ne traži saglasnost lokalne zajednice za detaljna geološka istraživanja, što se tražilo ranije", rekao je Salčin nakon završne javne rasprave o Nacrtu zakona.

Osim toga, dodao je on, na javnim raspravama bilo je riječi i o količini mineralnih sirovina koja se može uzeti u fazi istraživanja za potrebe ispitivanja fizičko-hemijskih i tehnoloških karakteristika mineralne sirovine.

"Izmjenama i dopunama Zakona promijenjen je način rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u smislu da se ti odnosi rješavaju prije detaljnih geoloških istraživanja na terenu", naveo je Salčin.

On je napomenuo da se geološka istraživanja na ovim prostorima institucionalno obavljaju već 150 godina, te da su uvijek bila uređena.

"Geološka istraživanja treba redovno izvoditi, ne samo zbog istraživanja ležišta mineralnih sirovina, nego i zbog hidro-geoloških, geo-tehničkih i inžinjersko-geoloških istraživanja", rekao je on.

Komentare i sugestije na Nacrt zakona sva zainteresovana lica mogu dostaviti do 15. februara na mejl adrese mier@mier.vladars.rs, e.salcin@mier.vladars.rs i s.mandic@mier.vladars.rs


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo energetike i rudarstva RS, 29.01.2024.

Naslov: Redakcija