Zastava Srbije

ZAKON O DIGITALNOM POTPISU BIH: Bh. građani mogu aktivirati digitalni identitet, digitalni novčanik do kraja godine

01.02.2024.


Predstavnici Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) najavili su na konferenciji za medije u Sarajevu da je bh. garađnima omogućeno aktiviranje digitalnog identiteta putem web stranice Agencije - www.iddeea.gov.ba.

Direktor Agencije Almir Badnjević izjavio je da je time građanima pružen elektronski pristup raznim uslugama, kao što su uvid u lične evidencije, provjera statusa prekršaja, provjera statusa dokumenta, digitalnog potpisa, ali i servisima institucija na svim nivoima kada ih omoguće.

"Nakon 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu, građani BiH danas mogu koristiti elektronski potpis i digitalni identitet", kazao je Badnjević.

Dodao je da će udaljeno digitalno potpisivanje biti dostupno kroz web uslugu digitalnog identiteta, a osim toga IDDEEA radi i na implementaciji digitalnog novčanika u skladu s posljednjim evropskim regulativama koji bi trebao biti predstavljen do kraja godine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istakao je da prvi put imamo zamah u procesu digitalizacije koji će omogućiti pojednostavljenje administrativnih procedura i smanjenje broja potrebnih dokumenata.

"Već deset godina Bosna i Hercegovina posjeduje infrastrukturu za digitalizaciju u svakodnevnom životu, bilo da se radi o državnim ili privatnim firmama. Ključno je da prvi put imamo zamah na tom polju i da frazu 'digitalna transformacija' možemo pretočiti u konkretne stvari kao što su ukidanje pojedinih papira i procedura", rekao je ministar Forto.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza izrazio je nadu da je ovim započet stvarni proces digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH, za šta će biti potrebno izmijeniti zakone o upravnom i parničnom postupku.

"Nadam se da je ovo početak stvarne digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH koja će konačno riješiti gužve na šalterima i pred upravnim tijelima", kazao je Bunoza.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 29.01.2024.

Naslov: Redakcija