Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: U 2023. godini ne očekuje se recesija

01.02.2023.


Ekonomski eksperti, privrednici, nosioci javnih funkcija te predstavnici diplomatskog kora u BiH okupili su se na konferenciji "Svijet u 2023" u Sarajevu kako bi analizirali ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić istakao je u uvodnom obraćanju da je elementarna činjenica da je ekonomski rast moguć samo uz investicije, privatne i javne, domaće i strane, te je zato Centralna banka pristala biti koorganizator konferencije.

"Nadamo se da će nam ona dati konkretne odgovore ili bar alternativne poglede na pitanja čije rješavanje je ključno za snažnija ulaganja u BiH. Jer bez otvorenog i konstruktivnog dijaloga svih zainteresiranih, a to su, osim navedenih, i preduzetnici, političari, javne osobe, ali i stanovništvo, nećemo moći naprijed na način na koji želimo", poručio je Softić.

Također je naglasio da je očekivana putanja inflacije u BiH slična onoj u Eurozoni.

"Snažan inflatorni šok u 2022. godini, koji procijenjujemo na 14,4 posto, postepeno će slabiti u naredne dvije godine. Očekivana inflacija od 6,1 posto u 2023. i tri posto u 2024. godini respektivno znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u zemlji. Prema novembarskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u 2022. godini očekujemo rast realne ekonomske aktivnosti od 4,1 posto", ukazao je Softić.

Očekivana inflacija, kaže Softić, od 6,1 posto u 2023. godini i tri posto u 2024. godini respektivno znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u BiH.

"U 2023. godini očekujemo dalje usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne i recesiju. Za 2023. godinu projektovana je stopa rasta realnog BDP-a od 0,9 odsto. Pod pretpostavkom slabljenja, ali ne i potpunog iščezavanja postojećih inflatornih pritisaka, rast realnog BDP-a za 2024. godinu prognoziran je na jedan odsto. Posljednje informacije, koje dolaze od relevantnih supranacionalnih institucija, signaliziraju da bi kontrakcija ekonomske aktivnosti u 2023. godini, u nekim od najrazvijenijih zemalja, pa i globalne ekonomije, mogla biti blaža nego se očekivalo", naveo je gverner Centralne banke BiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Jullian Reilly izjavio je da 2023. treba biti godina iskorištenih prilika za BiH jer zemlja ima ogroman ekonomski potencijal koji treba iskoristiti.

Dodao je da će domaće vlasti u tome imati najveću ulogu provedbom neophodnih reformi za prosperitet svih građana, te da je njegova zemlja spremna podržati BiH u tim naporima.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, naveo je da je BiH za brži napredak potrebno brže formiranje vlasti i realizacija konkretnih programa koje su koalicije usvojile, u čemu može pomoći kandidatski status koji je EU dodijelila BiH.

Tokom panel-diskusija, predstavnici ekonomske, poslovne i diplomatske zajednice pokušat će odgovoriti na pitanja sa kakvim se izazovima susreće svijet u 2023., koji su problemi sa kojima se suočava svjetska i ekonomija u BiH i kako ih prevazići, te ponuditi mogućnosti oporavka i razvoja društva.

Skup organizuje kompanija Color Media Communications u saradnji sa Centralnom bankom BiH i uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i Delegacije EU u BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 30.01.2023.

Naslov: Redakcija