Zastava Srbije

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI U OTKRIVANJU I PROCESUIRANJU KRIVIČNIH DJELA

01.02.2022.


Finansijska policija FBiH ja s Kantonalnim tužilaštvom Srednjobosanskog kantona potpisala Protokol o međusobnoj saradnji u otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela, kao rezultat aktivnosti koje je podržao Projekat Britanske ambasade u Sarajevu.

Protokol su potpisali v.d. glavnog inspektora Finansijske policije FBiH Amel Topalović i glavni kantonalni tužilac Šemsudin Fuško. Ovaj dokument rezultat je opredjeljenja obje institucije da ojačaju saradnju s ciljem provođenja proaktivnih istraga u borbi protiv korupcije, finansijskog i privrednog kriminala. Zajedničko planiranje, saradnja prije i u toku istraga je ključni pristup koji će omogućiti efikasnije gonjenje počinitelja ovih krivičnih djela.

Nakon potpisivanja protokola o saradnji s kantonalnim tužilaštvima Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog, te danas i Srednjobosanskog kantona, Finansijska policija FBiH će protokol, kao vid dobre prakse u međusobnoj saradnji, ponuditi Tužilaštvu BiH kao i tužilaštvima u Federaciji BiH.

Cilj ove saradnje je zajedničko i koordinirano postupanje u predmetima koje inicira Finansijska policija FBiH, a što je preduslov kvalitetnog rada i zakonitog prikupljanja dokaza, s jedne, i kvalitetnih optužnica, s druge strane, saopćeno je iz Finansijske policije FBiH.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 27.01.2022.