Zastava Srbije

ZAKON O ODUZIMANjU NEZAKONITO STEČENE IMOVINE KRIVIČNIM DJELOM: Postoji potreba za poboljšanjem postupka koji direktno utiče na proces upravljanja privremeno i trajno oduzetom imovinom

01.02.2022.


Iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom saopćeno je da je ova agencija, u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizovala dvodnevnu radionicu “Primjena instituta proširenog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, povezana lica i koordinacija nadležnih tijela u postupku oduzimanja”.

Radionici su prisustvovali šefovi kaznenih odjeljenja kantonalnih i općinskih sudova Federaciji BiH, a podršku organizaciji radionice pružio je Centar za edukaciju sudija i tužioca FBiH.

Povod za organizaciju radionice je to što su u dosadašnjoj primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ("Sl. novine FBiH", br. 71/2014) FBiH uočeni određeni nedostaci, te postoji potreba za poboljšanjem postupka koji direktno utiče na proces upravljanja privremeno i trajno oduzetom imovinom.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Sanela Gorušanović - Butigan je i ovaj put iskazala punu podršku ove institucije aktivnostima koje provodi Agencija, ocijenivši ih izuzetno značajnim za uspješan razvoj pravosudnog sistema u skladu sa evropskim principima.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić govorio je o proširenom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te pravnom okviru, komparativnoj perspektivi i primjerima iz sudske prakse.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Veljko Trivun upoznao je učesnike s terminom povezanih osoba (grupama društava), te osobama s posebnim dužnostima u društvu i s njima povezanim osobama, pranju novca i pojedinim oblicima.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Eldan Mujanović predstavio je teoretski aspekt proširenog oduzimanja i bitne razloge uređenja oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te oblike u kojima je stečena, kao i kriminalno političke motive normiranja u pravcu “pojednostavljenja” procedure s obzirom na brojne poteškoće.

Sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Sanela Rondić govorila je o mjerama osiguranja u postupku oduzimanja i najboljim primjerima iz prakse ovog suda, a tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić dao je tužilački osvrt na odredbe zakona i najbolje primjere iz prakse tužilaštva TK.

Radionica, koja je održana od 25. do 27. januara ove godine u Tarčinu, organizovana je u okviru projekta “Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenu regionalnu saradnju u oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine” koji se provodi pod pokroviteljstvom OSCE Misije u BiH, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 27.01.2022.

Naslov: Redakcija