Zastava Srbije

ZAKON I PRAVILNIK O FISKALNIM SISTEMIMA: Obveznik je, ukoliko je bilo prometa, dužan da na kraju dana pošalje dnevni izvještaj i podatke o svim izdanim fiskalnim računima, odnosno da osigura očitavanje podataka iz fiskalnog uređaja pomoću terminala i prenos očitanih podataka iz fiskalne memorije na server Porezne uprave FBiH

01.02.2021.


Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da vrše evidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja, uredno i blagovremeno kreiraju dnevne izvještaje o ostvarenom prometu, vode knjige dnevnih izvještaja i da sami provjere prenosa dnevnih izvještaja na server ove uprave.
 
Analizom prenosa podataka utvrđeno je da jedan broj obveznika fiskalizacije ne vrši dnevno prenos podataka iz fiskalne memorije na server Porezne uprave FBiH. Stoga ova uprava podsjeća porezne obveznike da je članovima 44. i 45. Zakona o fiskalnim sistemima ("Sl. novine FBiH", br. 81/2009) i članovima 33. i 36. Pravilnika o fiskalnim sistemima ("Sl. novine FBiH", br. 50/2020 i 92/2020) propisano da je obveznik, ukoliko je bilo prometa dužan da na kraju dana pošalje dnevni izvještaj i podatke o svim izdanim fiskalnim računima, odnosno da osigura očitavanje podataka iz fiskalnog uređaja pomoću terminala i prenos očitanih podataka iz fiskalne memorije na server Porezne uprave FBiH.
 
Porezna uprava FBiH je omogućila poreznim obveznicima da mogu izvršiti provjeru javljanja i prenosa podataka s fiskalnih uređaja putem e-usluge Provjera javljanja fiskalnih uređaja na web stranici PU FBiH, na linku http://www.pufbih.ba/v1/stranica/5.
 
S obzirom na to da cilj nije kažnjavanje obveznika već razvoj partnerskih odnosa, Porezna uprave FBiH poziva porezne obveznike da najkasnije do 5.2.2021. godine sami provjere da li je njihov promet prenesen, a nepreneseni promet da prenesu na server Porezne uprave, saopćeno je iz ove uprave.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 26.01.2021.

Naslov: Redakcija