Zastava Srbije

PADAJU BARIJERE ZA ZANATLIJE I PREDUZETNIKE


Zanatlije i preduzetnici uskoro bi ponovo trebalo da imaju otvorena vrata za izlazak na inostrano tržište nakon jednogodišnje pauze, koja je nastupila kada je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH stavila van snage uredbu koja im je omogućavala spoljnotrgovinsko poslovanje.

Pred zanatlije i preduzetnike početkom prošle godine stavljen je ultimatum da se moraju preregistrovati u društva sa ograničenom odgovornošću, ukoliko žele nastaviti da uvoze i izvoze robu. To praktično znači da su samostalni preduzetnici morali da se preregistruju u preduzeće ili da angažuju usluge preduzetničke firme da bi mogli uvoziti ili izvoziti, ali je to zahtijevalo dodatne troškove. Zbog nemogućnosti spoljnotrgovinskog poslovanja u međuvremenu su pretrpjeli veliku materijalnu štetu i izgubili poslovne partnere iz inostranstva.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić kaže da su odmah poslije stavljanja van snage pomenute Uredbe poslali žalbu na adresu UIO BiH i da im je ovih dana stigao odgovor da je uvažena.

- Naš zahtjev je sasvim opravdano uvažen, ali još nije poznato da li će navedena Uredba ponovo stupiti na snagu za mjesec, dva ili pola godine - kaže Bratić.

Povod za oduzimanje prava na uvozno-izvozno poslovanje bile su zloupotrebe pojedinih preduzetnika, koji su za potrebe djelatnosti uvozili više od 300 puta godišnje. Problem proizvoda koji su se našli u tranzitu riješen je tako što je omogućeno da budu ocarinjeni, ali je za sve ostale pošiljke prema inostranstvu tada stavljena rampa.

- Ne isključujem da je bilo zloupotreba, ali to znači da treba da budu kažnjeni samo ti pojedinci, a ne da posljedice neodgovornosti pojedinaca snose svi preduzetnici - kaže Bratić.

U UIO BiH nisu mogli da kažu da li je uvažena žalba preduzetnika, ali su istakli da za sada nije bilo nikakvih izmjena niti prijedloga za izmjene i dopune carinskih propisa.

- Tokom prošle godine su zabilježeni samo zahtjevi preduzetnika koji su popunjavali upit kako bi im, nakon promjene organizacionog oblika u društvo sa ograničenom odgovornošću, bilo omogućeno obavljanje spoljnotrgovinske djelatnosti - rekli su u UIO i dodali da je riječ o pojedinačnim slučajevima.

Jovica Bratić kaže da je skoro nemoguće odrediti iznos štete koju su samostalni preduzetnici pretrpjeli prestankom važenja pomenute Uredbe.

- Gubici se odnose na duži period, jer je prekinut veliki broj sklopljenih ugovora sa inostranim firmama, naročito njemačkim, o isporuci dijelova za razne vrste proizvodnih mašina, koji će teško biti obnovljeni - rekao je Bratić.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Kokot, 29.01.2016.