Zastava Srbije

REFORMA PRAVOSUĐA: Neophodno jačanje saradnje sudske i izvršne vlasti u reformskim aktivnostima u oblasti pravosuđa

Saradnja sudske i izvršne vlasti ključna je u provođenju reformskih procesa u oblasti pravosuđa, a oba nivoa vlasti spremna su poduzeti adekvatne aktivnosti, poruka je sastanka dužnosnika na ministarskom nivou koji je održan s ciljem otvaranja dijaloga o reformskim aktivnostima u oblasti pravosuđa.

Više

VIJEĆE NARODA RS: Izabrane sudije Ustavnog suda RS

Treća redovna sjednica Vijeća naroda Republike Srpske održana je u utorak, 21. marta 2023. godine.

Više

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojeni izvještaji

Na 5. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojeg su, u prvom čitanju, predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš. U skladu s Poslovnikom Doma, Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Više

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA U BIH: Građani ne poznaju svoja potrošačka prava

Građani BiH u velikom broju ne znaju svoja potrošačka prava koja im Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 25/2006 i 88/2015 – dalje: Zakon) garantuje već 15 godina, a oni koji odluče zatražiti pomoć od ombudsmana za pravo potrošača u našoj zemlji se najviše žale na telekomunikacije i elektrodistribuciju.

Više

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, koja će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora

Druga redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Više

INICIJATIVA ZA IZMJENE ZAKONA O PDV-U U BIH: Uprava za indirektno oporezivanje BiH podržava ukidanje PDV-a na doniranu hranu

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u potpunosti podržava ukidanje PDV-a na doniranu hranu, te će dati svoj neophodni doprinos u procesu promjene trenutnih pravila, izjavio je direktor UIO BiH Miro Džakula.

Više