Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VIJEĆE ZA ZAŠTITU VITALNOG INTERESA USTAVNOG SUDA RS: Vijeće utvrdilo da je prihvatljiv zahtjev koji se odnosi na Zakon o Danu RS, jer su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje. Međutim, u odnosu na zahtjev koji se tiče Zaključka u vezi Zakona o Danu RS, a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu RS da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, Vijeće je donijelo rješenje da isti zahtjev nije prihvatljiv. Donijeta odluka da članom 13. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru RS nije povrijeđen vitalni nacionalni interes

6. decembra 2016. godine su u Banjoj Luci održane sjednice Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske. Predmeti razmatranja i odlučivanja bila su, prvo, pitanja prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o Danu Republike Srpske i Zaključkom u vezi Zakona o Danu Republike Srpske.

Više

NARODNA SKUPŠTINA RS: Započeta 15. redovna sjednica - Dan za glasanje 8. decembar 2016. godine

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dopunjeni Dnevni red 15. redovne sjednice na kojem se nalaze 24 tačke. Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će Narodna skupština raditi po Poslovniku u srijedu i četvrtak. "Dan za glasanje" predviđen je u četvrtak, 8. decembar 2016. godine oko 13.00 časova. Usvojeni Dnevni red 15. redovne sjednice: 1. Poslanička pitanja i odgovori – "Aktuelni čas"; 2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima – po hitnom postupku;

Više

MINISTARSTVO FINANSIJA RS: Održana 20. aukcija obveznica

Ministarstvo finansija Republike Srpske je posredstvom Banjalučke berze na aukciji održanoj 5. decembra 2016. godine prodalo 25.000 sedmogodišnjih obveznica Republike Srpske, uz efektivnu kamatnu stopu od 4,01%. Ukupna vrijednost pristiglih ponuda iznosila je 45,138 miliona KM.

Više

BIH PRVA U REGIONU DOBIJA PROGRAM CERTIFIKACIJE RIZIK MENADŽERA

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) i Globalna asocijacija risk profesionalaca iz SAD-a (GARP) su potpisali Ugovor o saradnji na programu certifikacije u oblasti risk menadžmenta. Ovim je UPRMBiH postalo jedan od samo 40 partnera GARP-a na svjetskom nivou, a BiH prva i jedina zemlja u regionu u kojoj će rizik menadžeri moći dobiti stručnu certifikaciju vodeće svjetske organizacije iz ove oblasti.

Više

ROK ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA U BANJALUCI ISTIČE 31. DECEMBRA 2016. GODINE: Za objekte ukupne površine do 100 metara kvadratnih naknada za legalizaciju iznosi 100 KM, a do 200 kvadrata 500 KM

Grad Banjaluka upozorio je vlasnike bespravno izgrađenih objekata, koji do sada nisu predali zahtjev za legalizaciju - da bez odgađanja uđu u taj proces, jer je ostalo veoma malo vremena, a svi uslovi za to su povoljni. U suprotnom, prema postojećim zakonskim rješenjima, njihovi objekti će kao nelegalni biti predmet inspekcijskih kontrola, koje će biti pojačane početkom naredne godine, saopšteno je na sajtu Grada.

Više

NOVE CIJENE FIKSNE TELEFONIJE U BIH OD 1. JANUARA 2017. GODINE

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je nakon provedene analize dala saglasnost na izmjene cjenovnika Telekoma Srpske Banja Luka, BH Telecoma Sarajevo i Hrvatske telekomunikacije Mostar, koji će stupiti na snagu 1. januara 2017. godine. Izmjene se odnose na uvođenje jedinstvene cijene za pozive prema fiksnim mrežama u Bosni i Hercegovini, te definiranje cijena prema drugim mobilnim mrežama u BiH. Cijene poziva prema fiksnim mrežama u BiH koje su definirali operatori iznose od 0,04 KM/min do 0,048 KM/min i niže su od granične cijene koja iznosi 0,052 KM/min.

Više