Zastava Srbije

VLADA RS: Prihvaćeni prijedlozi uredbi sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja i o prekršaju izazivanja panike i nereda

Vlada Republike Srpske prihvatila je, na 2. vanrednoj sjednici, Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske i Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda.

Više

VLADA FBIH: Utvrđen Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa

Vlada Federacije BiH je, na redovnoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Ovo je urađeno u skladu s članom 191. Poslovnika Zastupničkog doma i članom 186. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji predviđaju da zakon može biti donesen po hitnom postupku samo ako uređuje odnose i pitanja za čije uređivanje postoji neodgodiva potreba i ako bi donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za Federaciju.

Više

REPUBLIČKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Donijet Zaključak o zabrani kretanja u dane vikenda, od subote u 12.00 časova do nedjelje u 18.00 časova

Republički štab za vanredne situacije donio je, na 15. sjednici, Zaključak o zabrani kretanja u dane vikenda.

Više

INSTRUKCIJA O NAČINU PRIVREMENE ISPLATE PENZIJA, INVALIDNINA, SOCIJALNIH DAVANJA I SLIČNIH PRIMANJA SA BANKOVNIH RAČUNA ZA LICA SA NAVRŠENIH 65 I VIŠE GODINA ŽIVOTA KOJA SU POD TRENUTNOM ZABRANOM I/ILI OGRANIČENJEM KRETANJA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRPSKE ZBOG SPRJEČAVANJA ŠIRENJA VIRUSA KORONA

Ministarstvo finansija Republike Srpske je objavilo Instrukciju o načinu privremene isplate penzija, invalidnina, socijalnih davanja i sličnih primanja sa bankovnih računa za lica sa navršenih 65 i više godina života koja su pod trenutnom zabranom i/ili ograničenjem kretanja na teritoriji Republike Srpske zbog sprječavanja širenja virusa korona.

Više

MJERE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE ZA UBLAŽAVANJE POSLJEDICA IZAZVANIH POJAVOM NOVOG KORONA VIRUSA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić predstavio je Plan proljetne sjetve za 2020. godinu i mjere ministarstva u cilju podsticanja tekuće proizvodnje i dostizanja većeg stepena snabdjevenosti domaćeg tržišta i domaće prehrambene industrije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi sljedeće mjere:

Više

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS: Upis učenika u prvi razred kad se steknu uslovi

Upis djece u prvi razred, koji je onemogućen usljed epidemije virusa korona, biće organizovan čim se za to steknu uslovi, potvrdila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Više

UREDBA O PROPISIVANJU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA NA PODRUČJU RS: Propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koja je evidentirana na dan 5. marta 2020. godine

U Republici Srpskoj na snagu je stupila Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 30/2020 - dalje: Uredba), koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru radi sprečavanja poremećaja na tržištu u vezi sa snabdijevanjem robom, nastalih usljed širenja virusa korona u Republici Srpskoj.

Više

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O PDV-U: Privrednici podržavaju Prijedlog zakona

Prijedlog kojim se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu doveo je do situacije koja bi se mogla nazvati "svi na jednu stranu, Bevanda na drugu".

Više

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE: Ponovo dozvoljen rad trgovinama kućanskim aparatima, bijelom tehnikom i namještajem

Na 13. vanrednoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite izmijenjena je dosadašnja naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području FBiH, pa se novom naredbom od obustave rada izuzimaju i trgovine kućanskim aparatima i bijelom tehnikom i trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Više

KRIZNI ŠTAB KANTONA SARAJEVO Sarajevo želi zadržati mjeru zabrane kretanja mlađim od 18 i starijim od 65 godina

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa insistira i traži od Štaba civilne zaštite da na području ovog kantona zadrži u primjeni mjeru zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina. Ovakav zaključak jednoglasno je donesen na sjednici Štaba.

Više