Zastava Srbije

VLADA RS: Donjeta Odluka o primjeni odredaba Opšteg kolektivnog ugovora, prema kojoj se odredbe Opšteg kolektivnog ugovora primjenjuju do 30. maja 2016. godine


Vlada Republike Srpske usvojila je 28. aprila 2016. godine, na 12. posebnoj sjednici, u Banjaluci, Odluku o primjeni odredaba Opšteg kolektivnog ugovora.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da se, prema ovoj Odluci, odredbe Opšteg kolektivnog ugovora primjenjuju do 30. maja 2016. godine, te da je Vlada ovako odlučila svjesna svoje odgovornosti za zaštitu prava radnika.

"Po usvajanju Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016) dugo i strpljivo smo podsticali, ohrabrivali i organizovali pregovore među partnerima. U tom smislu formirali smo stručne radne grupe koje su trebale predložiti Vladi i svima nama u pregovaračkom postupku odredbe novog opšteg kolektivnog ugovora. Taj proces je imao svoju dinamiku, međutim očigledno je da je bilo vrlo različitih stavova zbog čega u terminima i u rokovima, kako smo očekivali i kako je Zakon propisao nismo došli do usaglašenog teksta opšteg kolektivnog ugovora. Svjesni svoje odgovornosti koja proizilazi i iz Zakona o radu i iz odnosa prema zaposlenima i prema radnicima u Republike Srpske, a i na temelju ustavnih odredbi koje jasno govore šta su čije obaveze, odlučili smo se da donesemo jednu ovakvu odluku", objasnio je Kasipović.

On je izrazio uvjernje da se na ovakav način postižu najmanje dvije stvari.

"Prvo, da štitimo prava radnika u pogledu naknada i svega onoga što propisuje Opšti kolektivni ugovor i drugo, da na ovaj način dajemo novu priliku nastavku pregovora", rekao je Kasipović.

On je istakao da je veoma važno da se, u vremenu do kada je produžena primjena odredaba Opšteg kolektivnog ugovora, postigne konačan dogovor.


Izvor: Press služba Vlade Republike Srpske, 28.04.2016.