NAREDBA O EPIDEMIOLOŠKIM PREPORUKAMA ZA RAD KOZMETIČKIH SALONA ZA VRIJEME TRAJANjA PANDEMIJE COVID-19

("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 21/2020)

Član 1

Ovom naredbom donose se epidemiološke preporuke u svrhu zaštite korisnika usluga i zaposlenih u kozmetičkim salonima, salonima za pedikir i manikir, salonima za tetovažu, salonima za masažu.

Član 2

Djelatnostima u kojima se ostvaruje blizak kontakt između zaposlenog i korisnika usluge, obavezno je provođenje mjera fizičkog distanciranja i dezinfekcije na sljedeći način:

1. Zaposleni ili korisnici usluga koji imaju bilo koji od simptoma respiratorne infekcije moraju da odustanu od pružanja i korištenja usluga njege, uljepšavanja i masaže.

2. Zaposleni moraju nositi maske i rukavice. Po potrebi mogu nositi i vizire.

3. Korisnici usluga moraju nositi maske kada je to izvodljivo u odnosu na uslugu koja im se pruža.

4. Kako bi se sve procedure u radnom prostoru mogle provoditi sa što većim stepenom sigurnosti, u radnom prostoru ne treba da boravi više od dvoje korisnika usluga u isto vrijeme pri čemu se mora održavati propisano rastojanje od minimalno 2 metra.

5. Prijem obavljati putem zakazivanja kako bi se ostvarila vremenska distanca između korisnika usluga. Ukoliko i dođe do preklapanja već zakazanih klijenata, novi klijent treba da sačeka ispred salona. Potpuno izbjegavati ustaljenu praksu okupljanja i druženja u salonima.

6. Na ulasku u salon postaviti dezobarijeru.

7. Na ulasku u salon imati dozer za dezinfekciju ruku tj. rukavica korisnika.

8. Na radnim mjestima za manikir i pedikir postaviti fiksne ili mobilne paravane od pleksiglasa između zaposlenog i korisnika usluga.

9. Poslije svake mušterije obaviti dezinfekciju radnog mjesta, stolice, opreme i pribora koji je korišten kao i sterilizaciju opreme i pribora koji se inače primjenjuju i tokom redovnih procedura.

10. Prije prijema i početka rada nove mušterije zaposleni mora obaviti zamjenu rukavica.

11. Za svaku mušteriju koristiti jednokratne čiste ubruse, kape, ogrtače i ostalo ili posebne čiste peškire, prekrivače, kape, ogrtače i slično koji su prošli tretman pranja na temperaturi od najmanje 60° C.

12. U toaletima osigurati sapune i papirne ubruse i provoditi redovnu dezinfekciju površina.

13. Obavljati redovnu dezinfekciju svih radnih površina, podova, ručica i kvaka nekim od preporučenih registrovanih dezinfekcionih sredstava prema priloženom uputstvu proizvođača.

14. Časopise ukloniti iz salona, a korisnici usluga mogu koristiti samo svoje časopise.

Član 3

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Službenom glasniku Brčko distrikta BiH".