Zastava Srbije

NIJE USVOJEN IZVJEŠTAJ O PREGOVORIMA IZMEĐU BIH I EU O ADAPTACIJI SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU


Predsjedništvo BiH nije na jučerašnjoj sjednici usvojilo izvještaj o pregovorima između BiH i EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je da se nisu izjašnjavali o adaptaciji SSP-a, jer nije bilo konsenzusa.

- Nema uslova za konsenzus u ovoj situaciji. Ako oni budu stvoreni, SSP će se pojaviti na dnevnom redu, a ako se to ne desi, neće - rekao je Ivanić i istakao da će komentare o svemu što se dešava u BiH imati u petak nakon povratka iz Berlina.

Ivanić je ranije rekao da će ispoštovati odluku institucija RS kada je riječ o SSP-u. Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u nedjelju poslije sastanka na kojem je razmatrana predložena adaptacija SSP-a da ona nije prihvatljiva za Srpsku, jer bi nanijela nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 210 miliona KM na godišnjem nivou. Na štetne posljedice prethodno je upozorila i Vlada RS. EU je zatražila adaptaciju SSP-a sa BiH na zahtjev Hrvatske, koja insistira da bude uvažen mehanizam tradicionalne trgovine, čime bi dobila povlastice koje je imala u trgovini sa BiH prije nego što je postala članica Unije. U poslovnoj zajednici tvrde da bi to značilo omogućavanje bescarinskog izvoza ne samo Hrvatskoj, nego i ostalim članicama EU, što bi za kratko vrijeme uništilo domaću proizvodnju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da se nisu uspjeli dogovoriti, ali da nisu ni odbili sporazum.

- Razgovaraćemo još i pokušati da nađemo rješenje, a ako ne nađemo, onda ćemo čekati završetak lokalnih izbora - kazao je Izetbegović.

On je i uoči sjednice rekao da vjerovatno neće biti razmatran izvještaj, jer neće biti preglasavanja člana Predsjedništva iz RS.

- Dva člana Predsjedništva mogla bi preglasati člana iz RS, ali bi tada Ivanić imao priliku da ovo pitanje rješava putem Narodne skupštine RS, što bi vjerovatno i uradio - rekao je Izetbegović, koji tvrdi da nije tačno da će BiH i njena poljoprivreda, adaptacijom SSP-a, pretrpjeti stotine miliona maraka štete, jer do takvog obima uvoza neće doći.

Izetbegović je rekao da se, ako RS ne promijeni odluku, BiH neće naći na dnevnom redu EU tokom narednih sedmica.

- Sve zavisi isključivo od Vlade RS - rekao je Izetbegović.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je odbačena predložena adaptacija SSP-a, premijer RS Željka Cvijanović je navela da nisu uvažavani stavovi RS u pregovorima. Istakla je da svi nivoi vlasti treba da definišu način vođenja pregovora kako bi bile sagledane štetne posljedice po poljoprivredu.

- Od 65 do 70 odsto gubitaka odnosiće se na RS i ljudi to nisu spremni prihvatiti. Pred nama je mnogo vremena da sve definišemo. Nigdje neće pobjeći EU koja ima svoje probleme - kazala je Cvijanovićeva.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je da je sada kasno da se kaže da se ne prihvata nešto što je ispregovarano. Naglasio je da EU ne pregovara sa kantonima i entitetima, nego sa BiH, ali da, kada BiH pregovara o nekom sporazumu ili iznosi određene stavove, to mora odražavati stavove svih njenih nivoa.

- Politički establišment u BiH sada je potpuno preokupiran pitanjima lokalnih izbora, što EU očigledno nije u vrhu prioriteta - rekao je Vigemark.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 28.06.2016.