Zastava Srbije

ODRŽANA KONFERENCIJA NA TEMU ODGOVORA KRIVIČNOG PRAVOSUĐA NA UGROŽAVANJE PRAVIČNOSTI I INTEGRITETA IZBORNOG PROCESA: Donijet niz zaključaka usmjerenih ka nadležnim tijelima o neophodnim budućim koracima ka poboljšanju izbornog procesa i smanjenja nivoa izbornih prevara

27.06.2023.


U Neumu je završena dvodnevna konferencija u čijem fokusu je bila efikasnost odgovora krivičnog pravosuđa na ugrožavanje pravičnosti i integriteta izbornog procesa, a koju su zajednički organizovali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija), EU u Bosni i Hercegovini i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV).

Konferencija je okupila predstavnike Centralne izborne komisije BiH, tužilaštava, sudova i policijskih agencija iz cijele Bosne i Hercegovine sa ciljem da razgovaraju o stečenim iskustvima i izazovima tokom provedbe izbora 2020. i 2022. godine koji se tiču efikasnosti rješavanja krivičnih djela vezanih za izbore, saopćeno je iz OSCE-a.

Primarni cilj konferencije je bio da se procijeni trenutno stanje stvari u vezi sa procesuiranjem predmeta izbornih prevara, izradi mapa puta koja bi vodila konkretnom unapređenju u sprečavanju izbornih prevara, osiguravanju djelotvornih istraga i promovisanju pravovremenog i transparentnog donošenja presuda u predmetima izbornih prevara.

Ti napori su, kako je istaknuto, itekako od ključnog značaja u svjetlu stalno prisutnih navoda o nepravilnostima u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini i sve većeg nedostatka povjerenja javnosti u integritet izbora i u pravosudni sektor u cjelini.

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, izjavio je kako i pravni okvir i provedba izbora pate od ozbiljnih slabosti koje zahtijevaju snažan i kategoričan institucionalni odgovor.

"Izmjene i dopune Izbornog zakona kojima bi se riješili ti problemi su od ključne važnosti. Mapa puta je jasna, ali ostaje da se vidi koje stranke će biti voljne da pođu tim putem. Misija OSCE-a u BiH pozdravlja svaki napor kojim se unapređuje integritet izbora i obnavlja povjerenje u izborni proces", kazao je Aggeler.

Elisabet Tomasinec, šefica Političkog odjela EU u BiH,  istakla je kako pred predstojeće lokalne izbore koji će se održati 2024. godine, Bosna i Hercegovina treba da osigura da postoji odlučnost pravosuđa i policijskih agencija da spriječe i procesuiraju različite oblike izbornih prevara, što će, kako je kazala, voditi izricanju presuda.

"Smanjenje broja prevara počinjenih prilikom glasanja predstavlja suštinski i neophodan korak u kratkoročnom periodu. Pored toga, država treba provesti širu izbornu i ustavnu reformu u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije, što omogućava Bosni i Hercegovini da se transformiše u funkcionalnu, multietničku demokratsku državu, usklađenu sa evropskim standardima", istakla je Tomasinec.

Konferencija je okončana usvajanjem niza sveobuhvatnih zaključaka, usmjerenih ka tužilaštvima, policijskim agencijama, sudovima i drugim nadležnim tijelima vlasti, kojima su naznačeni neophodni budući koraci sa ciljem daljeg poboljšanja izbornog procesa i smanjenja nivoa izbornih prevara, navodi se u saopćenju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, M.M., 23.06.2023.

Naslov: Redakcija