Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O LIJEČENJU NEPLODNOSTI BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOM OPLODNJOM: Deset miliona maraka za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH

22.03.2022.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurat će deset miliona maraka kako bi finansirala biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom utvrđan je na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak u Mostaru, istaknuo je federalni premijer Fadil Novalić, navodeći podatak da 1.500 parova godišnje ima problem sa začećem i planiranjem obitelji.

- Godišnje se u FBiH rodi 17.000 djece, dok 1.500 parova ima problem začeća. Taj podatak govori da je riječ o visokom postotku i da na tom polju moramo nešto napraviti – izajvio je Novalić.

Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom ("Sl. novine FBiH", br. 59/2018), koji je donesen 2018. godine, predviđa da kantoni financiraju tu medicinsku proceduru s obzirom da su kantoni dominantno nadležne u domenu zdravstva.

- Ali, kada smo radili analizu, uvidjeli smo da kantoni u tom segmentu rade jako različito i nedovoljno. Stoga je Vlada FBiH odlučila usvojiti izmjene zakona čime preuzima finansiranje biomedicinske potpomognute oplodnje za što će se izdvojiti oko 10 miliona maraka godišnje - istaknuo je federalni premijer.

Dodao je kako je cilj dovesti u jednak položaj sve bračne parove u Federaciji BiH koji imaju potrebu za biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Doktorica Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, ukazala je kako različit pristup ovom problemu u različitim kantonima doveo do nejednakosti među građanima.

- Temeljem analize utvrđeno je da je u nepunoj prošloj godini 289 djece rođeno iz postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje. To je jako značajno. To je 289 osmijeha, 289 djece koja će za nekoliko godina krenuti u školu i činiti oko 20 novih razreda – naglasila je Bera.

Napomenula je i to kako je u prošloj godini Povjerenstvo za biomediniski potpomognutu oplodnju sagledalo situaciju za skladištenje stanica i tkiva kod osoba kojima zbog određenih kroničnih ili malignih bolesti prijeti sterilitet, navodeći kako je ovim izmjenama zakona sada omogućeno i čuvanje spolnih stanica te njihovo skladištenje.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 17.03.2022.

Naslov: Redakcija