Zastava Srbije

U IZRADI PROPISI KOJI TRETIRAJU GOVOR MRŽNJE U JAVNOM PROSTORU: Mladi spremni na aktivno učešće

21.11.2022.


Pomoćnica ministra za omladinu, Branka Malešević, rekla je da Republika Srpska i njene institucije treba da štite na isti način i mentalno i fizičko zdravlje građana, i da je inicijativa omladinskih organizacija za aktivno učešće mladih u izmjenama zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, dokaz odgovornosti mladih koji su svjesni problema i spremni da učestvuju u njegovom rješavanju.

 "Izmjene postojećih zakonskih rješenja i donošenje novih koji sprečavaju govor mržnje u javnom prostoru, u medijama, na internetu, te iznošenja lažnih vijesti, nedozvoljenog snimanja, klevete itd. koje je najavio novoizabrani predsjednik Republike Srpske, upravo su potvrda odgovornog stava republičkih institucija. Inicijativa predstavnika krovnih republičkih omladinskih organizacija je dobrodošla, posebno imajući u vidu tragične događaje koje su potresli region, a nastali su kao posljedice govora mržnje koja je dovela do samoubistva dva mladića u prethodnom periodu", istakla je Maleševićeva na konferenciji za novinare koju je organizovao Omladinski savjet Republike Srpske povodom izmjena zakonske regulative kada je riječ o govoru mržnje i nasilju na internetu, zaštite mladih i njihovog mentalnog zdravlja.

Mladi su, kaže Malešević, nažalost, najugroženija grupacija kada je u pitanju govor mržnje na internetu i potreban je multisektroski pristup ovom pitanju, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta će u narednom periodu, u saradnji sa omladinskim organizacijama, školama i drugim institucijama i ustanovama nastaviti realizovati kampanju "Budi drugačiji-blokiraj hejt", ali i druge aktivnosti u oviru Omladinske politike Republike Srpske od 2022.do 2026.godine u cilju podrške razvoju zdravih životnih stilova kod mladih i razvoju volontiranja i realizaciji drugih omladinskih aktivnosti s ciljem podrške mentalnom zdravlju mladih.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske, Mladen Pjevčević, izjavio je da će se mladi, odmah po formiranju nove Vlade Republike Srpske staviti na raspolaganje resorno nadležnim ministarstvima s ciljem da aktivno učestvuju u izradi novih i unapređenju postojećih zakonskih rješenja koji tretiraju ovu problematiku.

"Mladi ljudi su najviše pogođeni upravo govorom mržnje, strepnjom od iznošenja nekih lažnih vijesti o njima, ismijavanja, uvreda. Želimo raditi na prevenciji i sprečavanju tragičnih događaja kojima smo nažalost svjedoci u prethodnom periodu i aktivno ćemo sarađivati i sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvom porodice, omladine i sporta i svim drugima kada je u pitanju zaštita mentalnog zdravlja mladih. Dogovorili smo se da krovne republičke omladinske organizacije održavaju redovne zajedničke sastanke o aktuelnim temama kada su u pitanju mladi i da zajedno radimo na razvoju omladinskog sektora i volonterskih servisa u cijeloj Republici Srpskoj - rekao je Pjevčević."

Krovne republičke omladinske organizacije: Omladinski savjet Republike Srpske, Unija Studenata Republike Srpske, Volonterski servis Republike Srpske i Mreža omladinskih centara za animiranje, razvoj i trening Republike Srpske su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci organizovale prvi zajednički sastanak o temi zaštita mladih kad je u pitanju govor mržnje u javnom prostoru i na internetu, najavljena izmjena zakonskih rješenja koja regulišu ovu oblast, te zaštita mentalnog zdravlja mladih i planiranje zajedničkih aktivnosti krovnih omladinskih organizacija u okviru nove Omladinske politike Republike Srpske od 2022.do 2026. godine.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, 15.11.2022.

Naslov: Redakcija