Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Predviđeno uvođenje krivičnog djela polno uznemiravanje, izmjene i dopune u vezi sa krivičnim djelom krađa energije i prirodnog gasa, kao i regulisanje upotrebe interneta i društvenih mreža

20.07.2023.


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su okončali raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je, obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, da je javnost imala aktivno učešće, te da su održane javne rasprave nakon što je u Narodnoj skupštini usvojen Nacrt ovog zakona.

“Činjenica je da je javnost od samog početka imala aktivno učešće u ovom tekstu i primjedbe i sugestije javnosti su prihvaćene tokom javne rasprave. Time je potvrđena maksimalna posvećenost Ministarstva jer smo prisustvovali na svim javnim raspravama i aktivno učestvovali u svim diskusijama. Kroz određene naslove i tekstove se pokušala napraviti slika da Vlada Republike Srpske ignoriše mišljenje javnog mnjenja te da se njime pogoduje pojedincima. Takve dezinformacije su doprinijele zbunjenosti javnosti i netačnoj slici”, rekao je Bukejlović.

On je rekao da ovaj zakon poštuje ustavno pravo i prava koja proističu iz Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi medija, ali isto tako da je u javnom prostoru značajno prisutno vrijeđanje privatnosti pojedinaca.

Govoreći o razlozima za donošenje ovog zakona, Bukejlović je podsjetio da je Fondacija “Udružene žene” dostavila inicijativu u vezi sa uvođenjem krivičnog djela polno uznemiravanje, zatim da je Republičko javno tužilaštvo iniciralo izmjene i dopune u vezi sa krivičnim djelom krađa energije i prirodnog gasa, kao i da je bilo neophodno regulisati upotrebu interneta i društvenih mreža...

Govoreći o odredbama protiv ugleda i časti, ministar Bukejlović je podvukao da se vodilo računa o Ustavu Republike Srpske gdje je propisano da su lični integritet, čast i dostojanstvo nepovredivi, kao i o evropskim konvencijama o zaštiti ličnog i porodičnog života.

Bukejlović je istakao da je dekriminalizacija klevete dovela do toga da ne postoji krivičnopravna zaštita za klevete.

“Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo”, rekao je Bukejlović.

IZVOR: Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su okončali raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je, obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, da je javnost imala aktivno učešće, te da su održane javne rasprave nakon što je u Narodnoj skupštini usvojen Nacrt ovog zakona. “Činjenica je da je javnost od samog početka imala aktivno učešće u ovom tekstu i primjedbe i sugestije javnosti su prihvaćene tokom javne rasprave. Time je potvrđena maksimalna posvećenost Ministarstva jer smo prisustvovali na svim javnim raspravama i aktivno učestvovali u svim diskusijama. Kroz određene naslove i tekstove se pokušala napraviti slika da Vlada Republike Srpske ignoriše mišljenje javnog mnjenja te da se njime pogoduje pojedincima. Takve dezinformacije su doprinijele zbunjenosti javnosti i netačnoj slici”, rekao je Bukejlović. On je rekao da ovaj zakon poštuje ustavno pravo i prava koja proističu iz Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi medija, ali isto tako da je u javnom prostoru značajno prisutno vrijeđanje privatnosti pojedinaca. Govoreći o razlozima za donošenje ovog zakona, Bukejlović je podsjetio da je Fondacija “Udružene žene” dostavila inicijativu u vezi sa uvođenjem krivičnog djela polno uznemiravanje, zatim da je Republičko javno tužilaštvo iniciralo izmjene i dopune u vezi sa krivičnim djelom krađa energije i prirodnog gasa, kao i da je bilo neophodno regulisati upotrebu interneta i društvenih mreža... Govoreći o odredbama protiv ugleda i časti, ministar Bukejlović je podvukao da se vodilo računa o Ustavu Republike Srpske gdje je propisano da su lični integritet, čast i dostojanstvo nepovredivi, kao i o evropskim konvencijama o zaštiti ličnog i porodičnog života. Bukejlović je istakao da je dekriminalizacija klevete dovela do toga da ne postoji krivičnopravna zaštita za klevete. “Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo”, rekao je Bukejlović.

Naslov: Redakcija