Zastava Srbije

UKIDANJE VALUTNOG ODBORA DOVELO BI BIH U EKONOMSKU I FINANSIJSKU PROPAST: Konkurentsku prednost treba praviti na nečem drugom, a ne na promjeni fiksnog kursa marke

20.06.2022.


S obzirom na aktuelnu globalnu finansijsku i ekonomsku krizu, valutni odbor je nešto najbolje što BiH ima u ovom trenutku i to ni u kom slučaju ne treba mijenjati, jer bi zemlju moglo odvesti u ekonomsku i finansijsku propast.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” ekonomski analitičar Saša Stevanović, analizirajući trenutnu finansijsku situaciju u svijetu i kod nas, ali i prijedloge pojedinih političara koji smatraju da bi trebalo razmotriti mogućnost ukidanja valutnog odbora, odnosno fiksnog kursa marke prema evru, upravo zbog nepredvidljivog kretanja evropske monete i uvezene inflacije iz evrozone.

- Valutni odbor čuva BiH U to nema sumnje. Ako posmatramo prosječnu inflaciju u prethodnih 20 godina kod nas i u Evropskoj uniji, ona je gotovo na istom nivou. Znači, dijelimo njenu sudbinu. Da zaključim, konkurentsku prednost treba praviti na nečem drugom, a ne na promjeni deviznog kursa i ukidanju odbora. To nije pravi put za BiH, a pogotovo ako znamo kakav je naš ekonomski i institucionalni sistem - kaže Stevanović.    

Za prijedlog da se otvori rasprava o povratku deviznih rezervi iz inostranih banaka i trezora, te da dio tog novca bude iskorišćen za kupovinu zlata, Stevanović kaže:

- Čemu služe devizne rezerve - pa da se vjeruje u konvertibilnu marku kao stabilnu valutu, posebno u vremenima kao što su ova kada vlada globalna recesija i velika inflacija. Mišljenja sam da je Centralna banka BiH trebala mnogo bolje i odgovornije da upravlja našim deviznim rezervama. Dosadašnja politika da se ulaže samo u inostrane obveznice dovela je do toga da danas imamo velike finansijske gubitke. I o tome je trebalo voditi računa. Mislim da je dobar prijedlog da se devizne rezerve povuku iz inostranstva i trezora u kojima se nalaze, te da one budu bliže nama. Jedan dio tih sredstava bi trebalo vratiti u BiH, a drugi držati u onim zemljama koje su naši najveći spoljnotrgovinski partneri.

Na pitanje da li smo zakasnili s tim povratom deviznih rezervi kaže da je to trebalo uraditi mnogo ranije, ali da možda nije kasno ni da se sada krene s tim procesom. Smatra da bi i zlato trebalo vratiti nazad i da bi se dio tih deviznih rezervi mogao se držati, recimo, u susjednim zemljama, s kojima ekonomski i trgovinski najviše sarađujemo, tj. u Hrvatskoj i Srbiji.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Glas Srpske, Veljko Zeljković, 17.06.2022.

Naslov: Redakcija