Zastava Srbije

OBJAVLJENI PRVI IZVJEŠTAJI REVIZORA O POSLOVANJU LOKALNIH SAMOUPRAVA U RS: Zasad nijedno pozitivno mišljenje – propusti u javnim nabavkama, podjelama grantova, u evidenciji prihoda i rashoda

19.08.2021.


Glavna služba za reviziju javnog sektora počela je da objavljuje revizorske izvještaje lokalnih zajednica u Srpskoj za 2020. godinu, a za sada nema nijednog pozitivnog mišljenja o finansijskim izvještajima.Svi do jednog dobili su mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima koji govore o poslovanju opština u prošloj godini.

Sve lokalne samouprave osim jedne dobile su isto mišljenjei na usklađenost poslovanja sa zakonima u RS (to je drugi, odvojeni izvještaj).

Propusti se uglavnom ponavljaju i odnose se na javne nabavke, podjelu grantova, pogrešnu evidenciju prihoda i rashoda…

Transferi između različitih jedinica vlasti iskazani su u iznosu od 878.271 KM i najvećim dijelom ih čine transferi od RS u iznosu od 875.133 KM za suzbijanje posljedica korone, kao i sredstva odobrena za sufinansiranje prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti. Međutim, opština u pitanju u svojim finansijskim izvještajima uopšte nije prikazala donatorska sredstva Vlade RS! Grantovi sportskim i omladinskim organizacijama u 2020. bili su 114.273 KM, a revizija je utvrdila da su dijeljeni mimo Zakona o sportu RS, jer nisu postojali kriterijumi za raspodjelu novca…

Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine, Tomica Stojanović, smatra da je situacija lošija nego što je prikazuju revizori. Objašnjava da negativni revizorski izveštaji dolaze na dnevni red ovog odbora, ali da je većina u odboru takva da odlučuje da skoro ništa od toga ne ide na sjednicu Skupštine.

Generalno, mislim da je sve izgubilo smisao. Glavna služba je postala pijaca. Bar 50 odsto lokalnih zajednica finansijski radi loše, nalaze se u minusu, imaju problematične procedure. Ali, u odnosu na prije 15 godina, kada je revizija krenula s radom, nema više negativnih izvještaja, bez obzira o kome se radi. Moje mišljenje je da je problem u revizorskom ocjenjivanju. To je slobodno viđenje revizora koju će ocjenu dati. Mora da postoji neki matematički model koji će definisati da li imaš pozitivan izvještaj, negativan ili sa rezervom – kaže Stojanović za Srpskainfo.

Za sada nismo uspjeli da dobijemo komentar iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Tomica Stojanović kaže da je generalno „pravilo“ da u izbornim godinama dolazi do izraženijeg kršenja procedura i nenamjenskog trošenja budžeta.


IZVOR: Srpska info, Slobodan Popadić, 17.08.2021.

Naslov: Redakcija