Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O UBLAŽAVANJU NEGATIVNIH EKONOMSKIH POSLJEDICA IZAZVANIH PANDEMIJOM KORONAVIRUSA: "Mali biznisi" uputili 18 amandmana na Prijedlog zakona

17.04.2020.


Grupa "Glas malih biznisa", koju je nakon početka pandemije koronavirusa kod nas i njenog izrazito negativnog utjecaja na ekonomiju pokrenuo poduzetnik Ejub Kučuk, uputila je 18 amandmana na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Iz grupe koja okuplja blizu 44 hiljade članova kažu kako su nakon dostavljanja primjedbi na Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica svjedočili velikom broju nepravičnih i asimetričnih rješenja na nižim nivoima vlasti (kantoni i općine) i vijestima iz vodećih država prema kojim će se voditi "ratna ekonomija" 2020. i 2021. godine te upozorenja građanima EU zemalja da "zaborave na putovanja" i godišnje odmore izvan zemlje, bar do septembra 2020. godine.

"Sve to već utječe razorno na sve industrije u BiH, a svakim danom će utjecati još više. Tokom prethodnog vikenda, a na osnovu informacija o MMF zaduživanju, napravili smo izračun prema kojem će FBiH veoma brzo imati više od 770 miliona KM operativnih sredstava u Stabilizacijskom fondu: u početnom periodu će trebati samo 610 miliona KM za tri mjeseca (april - juni), firme u budžet vratiti 244 miliona KM kroz poreze i doprinose, konačan budžet za pomoć privredi će vrijediti samo 366 miliona KM (minimalne plate), ostati dovoljno sredstava za Garantni fond, pomoć kantonima i općinama, ekonomska stabilnost FBiH ostati na planiranom nivou, a sredstva za pomoć privredi ni na koji način ne utječu na penzione, socijalne i druge fondove", kažu oni.

Oni su izradili amandmane na zakon koji, kako pojašnjavaju, obuhvataju:

- Plaćanje svih davanja na minimalnu platu i isplatu minimalne plate za sve poslovne osobe (pravne i fizičke) koje obavljaju registrovanu djelatnost ukoliko im je zabranjen rad ili u mjesecu obračuna imaju najmanje 20% pad prometa prema obračunu definisanom u zakonu.

- Oslobađanje 50% poreza na dobit za 2019. za firme koje su izmirile obaveze prema zakonu

- Ostale izmjene zakona koje se tiču vođenja sporova, zateznih kamata i slično.

"Ako to ne riješimo korona-zakonom, naknadni pregovori s nižim nivoima vlasti će oduzeti mnogo vremena, a sigurno je da će radnici različitih firmi biti drugačije tretirani. Privreda to ne može podnijeti, pa vas molimo da se prilikom promišljanja o našem prijedlogu vodite načelom pravičnosti i činjenicom da otpuštanje radnika znači i ponovni rad na odabiru i primanju na posao novih radnika, što će odgoditi brzi oporavak privrede. Baš zbog toga spriječimo otpuštanja i kreirajmo okruženje sa bar malo sigurnosti za bh. privredu", zaključuju.


IZVOR: Vebsajt Klix, 14.04.2020.

Naslov: Redakcija