Zastava Srbije

PRAVILNIK O ARHEOLOŠKIM ISKOPAVANJIMA I ISTRAŽIVANJIMA: Iskopavanje i istraživanje arheološkog nalazišta u RS mogu obavljati ustanove zaštite, naučno-istraživačke ili visokoškolske ustanove sa odgovarajućim studijskim programom

17.01.2024.


Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS izradio je Pravilnik o arheološkim iskopavanjima i istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 114/2023), kojim se propisuju uslovi i postupak izdavanja odobrenja na području Republike Srpske.

Kako se navodi u dokumentu, iskopavanje i istraživanje arheološkog nalazišta mogu obavljati ustanove zaštite, naučno-istraživačke ili visokoškolske ustanove sa odgovarajućim studijskim programom. Pored toga u istraživanju i iskopavanju mogu učestvovati domaća i strana fizička i pravna lica uz odobrenje Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Pojašnjeno je da se privremena zaštita nalazišta sprovodi po završetku istraživanja.

Konzervacija nalazišta i nalaza omogućava se na period od dvije godine od završetka odobrenih terenskih istraživanja, a u slučaju složene konzervacije, nadležna ustanova zaštite posebnim odobrenjem utvrđuje rok za konzervaciju nalazišta i nalaza.

Za arheološko iskopavanje i istraživanje rukovodilac istraživanja obezbjeđuje:

1) odgovarajuću opremu,

2) vođenje terenske dokumentacije,

3) obradu materijala u skladu sa standardima struke,

4) ponovno zatrpavanje nakon završetka istraživanja, odnosno privremenu zaštitu nalazišta do početka nastavka istraživanja ili trajne konzervacije,

5) privremeno skladištenje nalaza,

6) ispunjene uslove tehničke zaštite, zaštite na radu i zaštite u slučaju nesreće na radu u skladu sa propisima iz te oblasti.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 11.01.2024.

Naslov: Redakcija