Zastava Srbije

ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE: Centralni popisni biro nije postigao dogovor o obradi podataka popisa stanovništva


Centralni popisni biro u BiH na dvodnevnoj sednici nije usaglasio stavove entitetskih zavoda za statistiku o jedinstvenoj metodologiji obrade popisa stanovništva u BiH, obavljenom 2013. godine.

Direktor Agencije za statistiku BiH, Velimir Jukić, izrazio je nadu da bi do isticanja zakonskog roka za objavu podataka popisa, odnosno 1. jula 2016. godine, ipak, uz podršku viših instanci odnosno, Savjeta ministara BiH, moglo da dođe do konsenzusa.

Direkor Zavoda za statistiku Republike Srpske, Radmila Čičković, izrazila je žaljenje što na sastanku nije postignut dogovor, izražavajući nadu da je u razumnom roku moguće doći do konsenzusa.

Ona je ponovila stav da pitanje 40 iz popisnice mora biti obuhvaćeno u objavljivanju rezultata.

Direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH, Emir Kremić, rekao je da se ne može govoriti o krivcu što nije postignut konsenzus, izrazivši nadu da bi u zakonskom roku moglo doći moglo do objave rezultata.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH u funkciji koordinatora Savjeta ministara za pitanja popisa, kaže da ne može da zamisli da se može doći u situaciju da propadne popis, naglasivši da Agencija za statistiku BiH u skladu sa Zakonomo popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik RS", br. 13/2012 - dalje: Zakon) treba da dovede posao do kraja.

Zavod za statistiku RS insistira da u konačnu ocenu stalnih stanovnika u BiH mora ući i pitanje koje pokazuje da li neko radi ili se školuje u BiH.

Zakon je definisao da su stalni stanovnici osobe koje su pre referentnog datuma najmanje 12 meseci neprekidno živele u svom uobičajenom mestu stanovanja, s namerom da tamo ostanu najmanje godinu.

U Zavodu RS naglašavaju da Zakon definiše i uobičajno mesto stanovanja kao "mesto u kojem lice živi i obično provodi svoj dnevni odmor, bez obzira na privremeno odsustvo u svrhu rekreacije, odmora, obilaska prijatelja i rodbine, posla, škole, lečenja ili verskog hodočašća".

Sva pravila za utvrđivanje stalnog statusa statističke institucije izvode iz ovih zakonskih definicija, kojima je sve rečeno, smatraju u Zavodu za statistiku RS.

Na drugoj strani, iz Zavoda za statitistiku Federacije BiH kažu "da su pravila oko stalnog stanovništva utvrđena", ali da "statističke institucije u BiH imaju različito mišljenje u pogledu toga da li će se rezidentnost, koja se utvrdi na osnovu ključnih pitanja sa popisnog obrasca, osporiti dovodeći u vezu sa drugim pitanjima, posebno pitanjem koje se odnosi na mjesto rada ili školovanja osobe".

Popis stanovništva u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine i koštao je oko 46 miliona KM (više od 23 miliona evra).

Poslednji objavljeni popis stanovništva u BiH je onaj iz 1991. godine.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 14.03.2016.