Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PREDŠKOLSKOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU: Besplatan vrtić za djecu bez roditelja i sa smetnjama u razvoju u RS

15.09.2020.


Djeca bez roditeljskog staranja i djeca sa smetnjama u razvoju od 1. septembra u Republici Srpskoj ostvaruju pravo na besplatno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, izjavila je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

 "Velikom broju ove djece uskraćeno je stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje, zbog čega je bilo važno stvoriti zakonske preduslove da se ovoj osjetljivoj kategoriji djece omogući besplatno pohađanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja i, samim tim, zdrav rast i razvoj", izjavila je Trivić.

Ona je napomenula da će Republika Srpska obezbijediti sredstva za uključivanje ove djece u predškolske ustanove, imajući u vidu da je riječ o pravu od opšteg interesa.

 "Uključivanjem u ovaj program djeci bez roditeljskog staranja i djeci sa smetnjama u razvoju biće olakšan početak obaveznog školovanja", istakla je Trivić.

Ona je rekla da se djeca bez roditeljskog staranja i djeca sa smetnjama u razvoju mogu upisati u javnu ili privatnu predškolsku ustanovu ukoliko ustanova raspolaže prostornim i kadrovskim kapacitetima.

 "Nakon upisa djece, predškolske ustanove dostavljaju Ministarstvu prosvjete i kulture potrebnu dokumentaciju koja se prosljeđuje Fondu za dječiju zaštitu, iz čijih sredstava će se o priznatim pravima za svaku predškolsku ustanovu isplaćivati naknada sredstava u visini iznosa novčanog učešća korisnika usluga u javnoj predškolskoj ustanovi koju je utvrdio osnivač javne predškolske ustanove na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj dijete pohađa predškolsku ustanovu", pojasnila je Trivić.

Podsjetila je da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020) definisano da Javni fond za dječiju zaštitu obezbjeđuje naknadu za sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi djece kojima je utvrđen status djeteta bez roditeljskog staranja u skladu sa propisima kojima se uređuje socijalna zaštita.

 "Naknada se obezbjeđuje i za djecu sa smetnjama u razvoju koja imaju nalaz i mišljenje stručne komisije o procjeni potreba i usmjeravanju djece i omladine sa smetnjama u razvoju, formirane u skladu sa propisima kojima se uređuje socijalna zaštita, uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, a koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske", navela je Trivić i dodala da ove mjere podržava i Program populacionih mjera.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 08.09.2020

Naslov: Redakcija