Zastava Srbije

BIH DOBILA UPITNIK EVROPSKE KOMISIJE: Od brzine kojom će biti odgovoreno na 3.242 pitanja zavisi brzina dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU

12.12.2016.


Bosna i Hercegovina je 9. decembra 2016. godine dobila Upitnik Evropske komisije. Tačno 3.242 pitanja, koja je predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću predao komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn sada su pred zvaničnicima države. Od brzine kojom će na pitanja biti odgovoreno zavisi brzina dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao kako je dan dobijanja Upitnika jedan od najvažnijih datuma u procesu integracija BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, procesu koji je počeo prije 16 godina.

"Finalizacija je to jedne vrlo značajne faze, koja je došla nakon velikog angažmana vlasti u BiH. Dobili smo najobuhvatniji i najsloženiji zadatak za institucije BiH. Ništa poslije ovoga neće trebati taj nivo složenosti kao što je odgovor na Upitnik", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući je objasnio koliko je važno ozbiljno prionuti na posao i profesionalno odgovoriti na pitanja iz Upitnika.

Također jer rekao da, Također jer rekao da, osim odgovora na dostavljena pitanja, nema dodatnih uvjeta pred Bosnom i Hercegovinom, poput zatvaranja OHR-a ili usvajanje rješenja prema kojem strane sudije više neće biti u sastavu Ustavnog suda BiH.

Dobijanje Upitanja predstavlja završetak pozitivne godine za BiH kada su u pitanju odnosi sa EU, rekao je u svom obraćanju komesar Johannes Hahn.

On je istakao da je ovaj korak uslijedio nakon što je BiH u usvojila Reformsku agendu, te Mehanizam koordinacije.

 "Mislim da proces pristupanja Bosni i Hercegovini može donijeti pravu promjenu. Naredni korak je usporedba stanja u zemlji u odnosu sa kriterijima koje ispunjavaju zemlje članice Evropske unije", rekao je Hahn.

Postoje strahovanja da će biti teško iskoordinirati proces odgovaranja, jer će se, sasvim je sigurno, pojaviti problem ko će na šta odgovarati, da li za neke odgovore odgovorna država, entitet, distrikt, kantoni, sve do opština.

I dok su neki optimisti i smatraju da je uručivanje upitnika prilika za slavlje, baš zbog nedoumica izazvanih složenom strukturom zemlje i zbog, barem za sada, samo na papiru iskazane spremnosti nekih lidera za evropski put zemlje, drugi u procesu odgovaranja vide idealnu priliku za odugovlačenje procedure koja bi na kraju trebalo da rezultira članstvom BiH u Evropskoj uniji.

Kada BiH uspješno odgovori na sva postavljena pitanja iz Upitnika EK, odnosno kada Komisija bude zadovoljna odgovorima, ona će dati preporuku Vijeću Evropske unije o tome da li BiH treba odobriti status kandidata, a također može utvrditi i datum za otvaranje pregovora o pristupanju.

Po okončanju pregovora potpisuje se Ugovor o pristupanju koji ratificiraju države članice EU, a Evropski parlament daje svoju saglasnost, nakon čega bi se BiH na određeni datum priključila Evropskoj uniji.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 09.12.2016.