Zastava Srbije

NOVI ZAKON O PORIJEKLU I POREZU NA NEZAKONITO STEČENU IMOVINU: Fizička lica biće dužna da dokažu da su uvećanu imovinu stekla na različit način

09.03.2021.


Poslanici u Narodnoj skupštini uskoro bi trebalo da raspravljaju o Zakonu o porijeklu imovine i porezu na nezakonito stečenu imovinu.Predlagač navodi da će na udaru biti imovina onih koji je nisu prijavili, nisu platili porez, kao i onih kod kojih postoji razlika između ličnih primanja i vrijednosti imovine.

Između ostalog, Zakon o porijeklu imovine bi trebalo da se odnosi na one koji su za tri godine stekli imovinu veću za 300 hiljada maraka od prijavljenih prihoda. Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prihode je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je da dokaže da je imovinu stekao na zakonit način.

Prije nego što se i pojavila radna verzija teksta u javnosti, inicijativa je naišla na oprečne stavove političkih predstavnika. U opozicionim redovima smatraju da je riječ o populističkom potezu.

Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine njene vrijednosti, odnosno platiće porez u tom iznosu. Kada je riječ o primjeni u Srpskoj, stručnjaci ističu da je riječ o dugotrajnom procesu.

- Postoje stavovi da taj zakon može biti dobar kada je u pitanju oporezivanje akumulirano nelegalno stečene imovine i njen transfer u druge oblike ili transfer na "of-šor" kompanije i druge "rajeve" gdje se porez ne plaća, što opet šteti društvu - ističe ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Usvajanjem zakona, Republika Srpska bi, osim Srbije, bila jedina u regionu sa Zakonom o porijeklu imovine. Ranije je najavljen, ali nikada usvojen u Crnoj Gori. Zakon nema ni Hrvatska u kojoj je dva puta u pet godina opozicija predlagala da bude doneseno pomenuto rješenje.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 07.03.2021.

Naslov: Redakcija