Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FEDERACIJE BIH: Prihvaćen zaključak o sigurnosnom aspektu migrantske krize

04.02.2021.


Prihvatanjem zaključaka o sigurnosnom aspektu migrantske krize, predloženih od Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, okončana je 18. redovna sjednica ovog doma.

Zaključke je Komisija predložila nakon svoje hitne sjednice održane 14. januara u Bihaću s predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona i drugih institucija od lokalnog do državnog nivoa. Predsjednik Komisije Damir Mašić je tada ukazao da se učesnici sjednice nisu bavili humanitarnim aspektom migrantske krize niti je to njihova nadležnost.

Prema zaključcima koje je odobrio i Zastupnički dom, Parlament FBiH očekuje od sigurnosnih agencija na svim nivoima da uspostave učinkovit sistem koordinacije i usklade aktivnosti kontrole, boravka i kretanja migranata u Bosni i Hercegovini. Od svih policijskih agencija se zahtijeva da u okviru svojih nadležnosti, pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata koji se zateknu na njihovom području djelovanja.

Učesnici januarske bihaćke sjednice, koji su tada posjetili migrantski kamp Lipa i zatekli nehumane uvjete boravka, narednim zaključkom su zatražili da se nadležnim institucijama stave na raspolaganje kontejneri iz kampa Bira, kao i da nadležna zakonodavna tijela hitno izmijene zakonsku legislativu u cilju adekvatnijeg i efikasnijeg postupanja u oblasti upravljanja migrantskom krizom.

Zastupnički dom traži hitno osiguravanje dodatnih uslovnih smještajnih kapaciteta, tj. privremenih prihvatnih centara u područjima i na teritoriji BiH koja dosad nisu snosila teret migrantske krize, što se prvenstveno odnosi na Republiku Srpsku.

Predstavnički dom poziva nadležne agencije da kontrolišu transfere novca koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu, uglavnom putem Western Uniona, iz država iz kojih dolaze migranti, zaključeno je također na prijedlog Komisije za sigurnost.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH u tekstu kako ga je ranije usvojio Dom naroda.

Ovaj zakon je usvojen u različitim tekstovima u dva parlamentarna Doma. Prvo je Zastupnički dom FBiH izglasao Prijedlog uz Amandman Lane Prlić (SDP) kojeg je uputila 29. decembra, a kojim se u prošloj godini donijela odluka o privremenom finansiranju dok se donošenje budžeta Grada Mostara prepustilo Gradskom vijeću.

Nakon toga je Dom naroda usvojio prijedlog bez tog amandmana i cijela ta priča je zapravo "zapela" na Mostaru.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prihvatili su zaduženje po sporazumu o zajmu od 45 miliona evra između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta oporavka i podrške privatnim firmama čije je poslovanje ugroženo pandemijom virusa korona.

Od ovog iznosa 60 odsto pripada FBiH, a 40 odsto Republici Srpskoj.

Na sjednici je prihvaćeno zaduženje po sporazumu o kreditnoj liniji (Makrofinansijska pomoć za BiH) između EU kao zajmodavca i BiH kao zajmoprimca i Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Federalni ministar finansija Jelka Milićević rekla je da je ovo zaduženje predviđeno u iznosu od 250 miliona evra, od čega FBiH pripada 61,5 odsto ili 153.750.000 evra.

"Rok otplate zajma je do 15 godina, a njegov cilj je da ublaži posljedice pandemije virusa korona, odnosno da ublaži ograničenja koja BiH ima u smislu finansiranja iz spoljnih izvora, da ublaži platni bilans", navela je Milićevićeva.


IZVOR: Vebsajt Klix, 02.02.2021.

Naslov: Redakcija