Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Povećan broj namjerno oštećenih novčanica

02.04.2018.


Povećan broj oštećenih novčanica, čije je oštećenje nastalo pisanjem ili crtanjem na bijelom dijelu površine novčanice, uočen je u posljednje vrijeme prilikom redovnih poslovnih procesa u radu s gotovim novcem, saopšteno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Oštećenja se najčešće odnose na upisivanje broja hemijskom olovkom na novčanici za koje se pretpostavlja da je vezano za proces ručnog brojanja novčanica, gdje osoba koja broji novčanice na neodgovoran i nezakonit način mehanički upisuje olovkom neki iznos na novčanici, čime novčanicu direktno oštećuje za dalji opticaj.

Iz Centralne banke su saopštili da imaju pravo oduzeti i uništiti oštećene novčanice, ukoliko imaju dokaz ili opravdan razlog da vjeruju da se radi o namjernom oštećenju, te da u tom slučaju podnosioc neće dobiti naknadu.

"Pozivaju se svi privredni subjekti koji u svome radu rukuju s gotovim novcem, da osobama koje vrše te poslove skrenu pažnju da je najstrožije zabranjeno pisati po novčanicama jer se time novčanice direktno oštećuju i takve novčanice u konačnici moraju biti uništene u Centralnoj banci kao nepodobne za opticaj", saopštili su iz Centralne banke BiH.

Povećan je broj pritužbi građana da komercijalne banke ne žele vršiti zamjenu novčanica bez obzira na način i stepen oštećenja, te iz Centralne banke ističu da su komercijalne banke dužne zamijeniti oštećene novčanice, pod uslovom da podnosilac zahtjeva predoči više od 60 odsto novčanice, koja je u jednom dijelu i sadrži barem jedan serijski broj ili iz dva ili više dijelova i sadrži oba serijska broja, u punom iznosu i bez naknade.

Ukoliko novčanice ne ispunjavaju propisane uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, iste se uz popunjen Zahtjev za zamjenu oštećenog novca (dostupan na web stranici www.cbbh.ba) mogu predati u Centralni ured Centralne banke BiH u Sarajevu ili u Glavnu banku Republike Srpske Centralne banke BiH u Banjoj Luci, navodi se u saopštenju.

Iz Centralne banke su ukazali na potrebu i obavezu da se svi učesnici u gotovinskom platnom prometu prema novčanicama i kovanicama konvertibilne marke, koje su zakonsko sredstvo plaćanja, odnose odgovorno, a da se zamjena oštećenog novca obavlja u skladu sa propisima objavljenim u službenim glasnicima BiH.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 30.03.2018.