Zastava Srbije

SKUPŠTINA ZDK USVOJILA ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Prvi zakon koji je za 4 godine mandata donesen po redovnoj proceduri

01.07.2022.


Zakon o visokom obrazovanju koji prema tvrdnjama predlagača donosi promjene na Zeničkom univerzitetu donio je i podijeljena mišljenja, brojne prigovore, a epilog bi se, kako je najavljeno, mogao dobiti na Ustavnom sudu.

Ako je suditi po opaskama pojedinih zastupnika, u skupštinskoj sali danas nesvakidašnja situacija. Zakon o visokom obrazovanju koji se našao na dnevnom redu, prvi je doneseni u četverogodišnjem mandatu po redovnoj proceduri.

Ključna i najozbiljnija primjedba dijela akademske zajednice bila je da ovaj dokument nije usklađen s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, kao i stav da grubo narušava institucionalnu autonomiju Univerziteta.

U skupštinskoj proceduri prihvaćeno je 8 amandmana skupštinske komisije te nekoliko zastupnika. Stav aktuelne većine koja je izglasala, kao i resornog ministra koji je i sam član akademske zajednice je da se novim zakonskim odredbama institucionalna autonomija i akademske slobode jačaju te da će situacija u visokom obrazovanju dodatno poboljšati.

Redovna procedura donošenja zakona omogućila je i širu diskusiju koja je pokazala da ipak postoji latentni sukob na relaciji dio menadžment – osnivač. Studentska zajednica i za jedne i druge ima poruku.

Prema riječima rektora zeničkog univerziteta Jusifa Durakovića sasvim izgledno je da će se Ustavni sud ponovo razmatrati pitanja koja nisu riješena unutar akademske zajednice. I ne bi to bio prvi put da se pravosudne institucije bave situacijom na zeničkom univerzitetu, što samo po sebi dovoljno govori.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Federalna TV, 29.06.2022.

Naslov: Redakcija