Zastava Srbije

ROK ZA DOGOVOR O TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI ISTIČE U SEPTEMBRU 2017. GODINE

29.08.2017.


Ukoliko BiH ne bude pristupila Transportnoj zajednici (TZ), sredstva koja su nam dodijeljena mogla bi biti preraspodijeljena na druge zemlje, upozorio je Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Pejić kaže da ima zemalja, poput Crne Gore, koje nisu dobile nijedan projekat, a ipak su pristupile TZ-u.

"U tom kontekstu jasno je da BiH ima posebnu pažnju od strane Evropske komisije i da je uz veliko zalaganje ministra Juska i moje osobno uspostavljen izniman odnos sa gospođom Bulc", rekao je Pejić.

Pozdravlja činjenicu da je Vlada RS odustala od četiri uslova i da je još preostalo da se riješi peti, posljednji uslov, koji se odnosi na zahtjev RS da u Transportnoj zajednici bude uspostavljen sistem rotacije ministara koji predstavljaju BiH.

 "Sve dosadašnje aktivnosti apsolutno su bile vođene uz koordinaciju entitetskih ministarstava. Ne postoji nikakva ni teoretska mogućnost da se bilo šta uradi bez entiteta. Koordinacija nikad nije ni bila sporna", rekao je Pejić.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je rok za dogovor pri kraju, a da se proteklih sedmica ništa nije radilo u vezi s tim pitanjem. Rok za odgovor je, podsjećamo, idući mjesec.

 "Ipak, blagi sam optimista, prije svega zato što ne vjerujem da smo toliko iracionalni da ne budemo dio ovog evropskog projekta", rekao je Šarović.

Dodao je da očekuje da će ovo pitanje biti na dnevnom redu na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara BiH, ali da još ne može reći koje će rješenje biti na kraju.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su rekli da zasad nema novosti o ovom pitanju, ali da se radi na tome.

BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona, jer ministri Savjeta ministara iz RS, zbog negativnog stava Vlade RS, taj prijedlog nisu podržali.

U Vladi RS tada su smatrali da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usaglašene stavove predstavnicima EU prezentuju tri nadležna ministra na nivou BiH i entiteta.

Podsjećamo, na konferenciji u Trstu, koja je održana u junu, BiH je odobreno četiri, a u pitanju su tri projekta na koridoru Vc u rejonu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija luke Brčko, a njihova vrijednost je 241,6 miliona evra. Od tog iznosa Brisel će BiH pokloniti 46,1 milion evra.

Tokom samita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regiona, čija je vrijednost 538,8 miliona evra.

Pored BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan.

Projekti se sufinansiranju, tako da dio novca moraju obezbijediti vlasti država kojima su projekti dodijeljeni.

Projekti će se, osim sredstvima BiH i Evropske komisije, finansirati kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Inače, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 28.08.2017.

Naslov: Redakcija