Zastava Srbije

UDARNA GRUPA ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ILEGALNIH MIGRACIJA: Pojačati aktivnosti na sprečavanju trgovine ljudima radi prosjačenja


 

 

  • UDARNA GRUPA ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ILEGALNIH MIGRACIJA: Pojačati aktivnosti na sprečavanju trgovine ljudima radi prosjačenja

Prioriteti djelovanja agencija za provođenje zakona, sigurnosnih agencija i pravosuđa u narednom periodu, u borbi protiv trgovine ljudima kao vrste kaznenih djela bila je tema sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija koja je održana u Tužilaštvu BiH.  

Tokom sastanka, razmatrane su preporuke iz izvještaja State departmenta o stanju u BiH u pogledu trgovine ljudima, te su određeni prioriteti u skladu sa preporukama, kao i trenutnom situacijom u vezi ovih kaznenih djela. Bosna i Hercegovina u skladu sa izvještajem State Departmenta ima razinu 2, a Udarna grupa nastojat će svojim radom u budućnosti, poboljšati status naše zemlje u ovom segmentu.

U narednom periodu, agencije za provođenje zakona, stavit će akcenat na otkrivanje, spriječavanje i procesuiranje, kaznenih djela trgovine ljudima radi radne eksploatacije i prosjačenja, u kojima su žrtve građani BiH i strani državljani, a među žrtvama visoki procenat čine žene, djeca i malodobne osobe, kao posebno ranjiva kategorija stanovništva.

Također, nastavit će se i aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije i svih drugih vidova iskorištavanja teškog položaja žrtava.

Policijske i sigurnosne agencije i tužilaštvo, akcenat će staviti i na praćenje situacije sa kretanjem emigranata i opasnostima od ilegalnih migracija kroz Bosnu i Hercegovinu, a sa povećanom pozornošću pratiti će se migracije i boravak većeg broja stranih državljana u pojedinim mjestima u BiH, čiji dolazak u BiH, povećava opasnost od pojave ilegalnih migracija i drugih kaznenih djela.

Udarnom grupom za borbu protiv trgovine ljudima, predsjedava glavni tužitelj, a grupa okuplja predstavnike svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, koji su specijalizirani za rad na procesuiranju ove vrste kaznenih djela.

Sastankom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, rukovodio je predsjedavajući, glavni tužitelj Goran Salihović.

Izvor: Vijesti, 25.08.2016.