Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O STRANIM ULAGANJIMA: Ulaganje je dozvoljeno u svim sektorima, osim u namjenskoj industriji i javnom informisanju, pri čemu je pojam javno informisanje sveden na uži i jasniji pojam medijski poslovi, te je izvršena dodatna liberalizacija mogućnosti stranih ulaganja u ovaj sektor. Zakonom je stvorena mogućnost da strani ulagač može izvršiti ulaganje u medijske poslove u odnosu do 49 odsto od osnovnog kapitala u tom poslovnom subjektu u izuzetnim slučajevima i ukoliko je dopušteno propisima kojima je uređena ova oblast

21.06.2017.


Narodna skupština Republike Srpske je nedavno usvojila Nacrt zakona o stranim ulaganjima.

Nacrtom zakona uređuju se prava, obaveze i status stranih ulagača, te rad Republičkog savjeta za strane investitore kao i promocija i privlačenje stranih ulaganja u Srpsku. Takođe, uređuju se i oblici stranih ulaganja, kao i organi nadležni za njihovo odobrenje.

U skladu sa ovim zakonom, ulaganje je dozvoljeno u svim sektorima, osim u namjenskoj industriji i javnom informisanju, pri čemu je pojam javno informisanje sveden na uži i jasniji pojam medijski poslovi, te je izvršena dodatna liberalizacija mogućnosti stranih ulaganja u ovaj sektor. Zakonom je stvorena mogućnost da strani ulagač može izvršiti ulaganje u medijske poslove u odnosu do 49 odsto od osnovnog kapitala u tom poslovnom subjektu u izuzetnim slučajevima i ukoliko je dopušteno propisima kojima je uređena ova oblast.

S obzirom na ulogu i značaj jedinica lokalne samouprave u privlačenju stranih ulaganja, kako i u stimulisanju postojećih investitora na reinvestiranje, te važnost saradnje lokalnog i republičkog nivoa, zakon je dopunjen i novim članovima kojim je obrađena ova tematika s ciljem da se ojača saradnja ova dva nivoa.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, 19.06.2017.

Naslov: Redakcija