Zastava Srbije

NACRT KODEKSA PONAŠANJA NARODNIH POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS: Za nepoštivanje Kodeksa predviđena je usmena opomena kao lakša mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja

20.03.2017.


Za nepoštivanje Kodeksa ponašanja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) predviđena je usmena opomena kao lakša mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja.

Lakše povrede Kodeksa su razgovor i telefoniranje kojim se ometa tok sjednice parlamenta, neprimjereno odijevanje na zasjedanju, a teže prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje.

Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u Narodnoj skupštini RS-a.

Ove mjere predviđene su Nacrtom kodeksa ponašanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, koji će biti razmatran na sjednici 28. marta.

Definirano je i da je provođenje i praćenje primjene Kodeksa i izricanje mjera nadležan Etički odbor, koji će predstavljati pet poslanika, tri iz vladajućih stranaka i dva predstavnika opozicije.

Predsjednik Etičkog odbora se bira iz reda članova, svakih šest mjeseci, naizmjenično iz pozicije i opozicije. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki narodni poslanik u roku od osam dana od učinjene povrede Kodeksa.

Dozvoljen je i period žalbe.

-Cilj Kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu RS-a – navedeno je u ovom dokumentu, koji je značajno vrijeme usaglašavan.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 17.03.2017.

Naslov: Redakcija