Zastava Srbije

PRISTUPANJE TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI DONOSI BIH 240 MILIONA EVRA

05.10.2017.


Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić najavio je da će pristupanje BiH Transportnoj zajednici omogućiti realizaciju četiri projekta vrijednosti 240 miliona evra, koji će značajno doprinijeti građevinskoj industriji.

"Grant sredstva koja je ovim povodom dobila BiH iznose 46 miliona evra. Ovo će biti doprinos ne samo građevinskoj industriji, već će realizacijom ovih projekata transportni troškovi naših izvoznika biti smanjeni", rekao je Zvizdić.

Od ostalih mjera na kojima radi Savjet ministara, Zvizdić je istakao set zakona o akcizama koji je uslov za realizaciju ova četiri projekta i koji treba pokrenuti novi građevinski investicioni ciklus u BiH.

On je rekao da bi novi Zakon o PDV-u trebalo da olakša poslovanje preduzećima u BiH, te ukazao na značaj sklapanja niza povoljnih sporazuma među kojima je i sa Turskom, koji predviđa značajno povećanje izvoza u ovu zemlju.

Zvizdić je ocijenio da su ohrabrujući rezultati koji se ostvaruju u ovoj godini, navodeći da je ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosio je 14,12 milijardi KM. On kaže da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 odsto, dok je najveći dio izvoza ostvaren u zemlje Evropske unije i iznosio je 71,7 odsto, a u zemlje CEFTA 16,3 odsto.


Izvor: Vebsajt RTRS, 03.10.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija