Zastava Srbije

U JULU REKORDAN BROJ PUTNIKA NA SARAJEVSKOM AERODROMU

03.08.2017.


U julu je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS) opsluženo ukupno 140.025 putnika, što predstavlja povećanje za čak 28% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, čime je oboren rekord po pitanju broja putnika u jednom mjesecu, saopćeno je iz MAS-a.

Broj obavljenih aviooperacija u julu je 1.412 što je za 17% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u julu je otpremljeno 260.813 kg komercijalnog karga tj. 65% više u odnosu na juli 2016. godine.

U periodu od 01. 01. do 31. 06. 2017. godine opsluženo je ukupno 383.983 putnika, što je za 7% više u odnosu na 2016. godinu. Broj aviooperacija u prvom polugodištu tekuće godine je 5.854, što je za 12% više u odnosu na isti period prethodne godine. U prvom polugodištu tekuće godine otpremljeno je 1.605.669 kg komercijalnog karga, što je za 61% više u odnosu na isti period prethodne godine.

U kontekstu predstojeće realizacije brojnih razvojnih projekata Međunarodnog aerodroma Sarajevo, odnosno prvenstveno činjenice da su praktično dostignuti projektovani kapaciteti terminalne zgrade, neophodno je napomenuti da su pomenuti impozantni rezultati postignuti zahvaljujući izuzetnom radnom angažmanu zaposlenika aerodroma.

U ovom trenutku blizu dvadeset aviokompanija je uspostavilo aviolinije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Bez obzira na tu oštru konkurenciju, mi konstantno radimo na privlačenju novih kompanija, te naš pristup nastojimo prilagoditi pojedinačnim i specifičnim potrebama svake aviokompanije zasebno. Kao rezultat toga, u manje od sedam mjeseci ove godine, pet novih aviokompanija (WizzAir, Tuifly, Atlasglobal, Nesma Airlines, Wataniya Airways) su uspostavile aviolinije sa našeg aerodroma, a pregovori sa jednom od najvećih svjetskih aviokompanija, Qatar Airwaysom su u toku. Trend pozitivnog poslovanja uz povećanje broja letova i putnika, očekujemo i u narednom periodu", saopćili su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.


Izvor: Vebsajt Klix, 02.08.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija