Zastava Srbije

BIH PODNOSI APLIKACIJU ZA ČLANSTO U EU 15. FEBRUARA 2016. GODINE


Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić veruje da će EU prihvatiti aplikaciju BiH za dobijanje statusa kandidata, jer u suprotnom ta država će postati izolovana, a svi u njoj će se baviti unutrašnjim razlikama i unutrašnjim političkim sukobima.

BiH će, kako je ranije dogovoreno, aplikaciju Briselu podneti 15. februara 2016. godine.

"BiH mora predati aplikaciju za članstvo u EU, prvenstveno zbog kompleksne geopolitičke situacije. Neće biti lako dobiti status kandidata, ali sam optimist. Ako BiH ostane izolovana na zapadnom Balkanu, mislim da bi ona bila naredni potencijalni prostor za krizu i da bi EU na kraju mogla snositi posledice za to. Stoga, verujem da će EU prihvatiti našu aplikaciju i dati nam status kandidata. Tek tada počinje pravi posao. Ako BiH ne postane deo EU, ostaće izolovana i mi ćemo ostati da se bavimo našim unutrašnjim razlikama. Bošnjaci, Srbi i Hrvati će nastaviti s unutrašnjim političkim sukobima", rekao je Ivanić.

Ivanić je istakao da ako BiH bude deo nečeg većeg i šireg moraće da prihvati pravila koja su postavljena negde daleko odavde. 

"Svi moramo prihvatiti taj set pravila. Zbog toga, mislim da postoji spremnost na svim nivoima vlasti da se ide u tom pravcu. Svi zajedno smo potpisali izjavu Predsedništva BiH početkom prošle godine o evropskoj perspektivi za BiH. Slažem se da će biti problema s različitim nivoima vlasti i da će biti potrebno prilagoditi različite stavove. Ali čak i tada, ne bi trebalo biti mnogo problema, jer ono što ćemo pregovarati ustvari je način na koji ćemo morati prihvatiti pravila EU. Nije da mi možemo biti ti koji će menjati postojeća pravila EU. Mi ćemo jedino pregovarati o tome kada, kako i koliko dugo će nam trebati za njihovo provođenje i mislim da je moguće postići dogovor o ovome. Belgija, na primer, ima dva ministarstva poljoprivrede u dva dela zemlje i imaju vrlo jednostavno pravilo, ukoliko se slažu o nečemu, oni glasuju za to, ako ne, suzdržavaju se od glasanja u EU. Mi možemo isto pravilo primeniti u BiH. Stoga verujem da BiH može razviti zajednički stav. Dakle, ne mislim da unutrašnja struktura zemlje predstavlja problem. Jedino pitanje je želimo li mi to učiniti ili ne", pojasnio je Ivanić. 


Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.02.2016.