Zastava Srbije

USTAVNI SUD RS: Završen konkurs za predsjednika Suda


Aktuelni predsjednik Ustavnog suda RS, Džerard Selman, jedini je dostavio prijavu na konkurs za izbor novog predsjednika te pravosudne institucije.

Konkurs za novog predsjednika Ustavnog suda RS raspisan je krajem januara. Selman je za sudiju iz reda bošnjačkog naroda i predsjednika Ustavnog suda RS izabran u junu 2012. godine tako da mu mandat ističe početkom juna, a on ima zakonsko pravo da bude ponovo izabran na tu poziciju. Selman je prije imenovanja za predsjednika Ustavnog suda RS bio ministar pravde RS.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH rekli su da je rok za prijavu kandidata za predsjednika Ustavnog suda RS istekao i da je stigla samo jedna kandidatura, ali nisu mogli da otkrivaju o kome se radi.

- U skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ("Sl. glasnik BiH", br. 49/2006, 76/2011 i 89/2011 - ispr.), ime i prezime kandidata ne mogu se objaviti. Intervju za poziciju predsjednika Ustavnog suda RS biće sproveden u idućem periodu, odnosno prije isteka mandata aktuelnom predsjedniku Ustavnog suda RS - naglasili su u VSTS-u.

Procedura za izbor predsjednika Ustavnog suda RS predviđa da VSTS nakon obavljenih razgovora sa kandidatima za tu poziciju dostavlja listu kandidata predsjedniku RS koji ih predlaže Narodnoj skupštini RS, a poslanici odlučuju o konačnom izboru.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 29.02.2016.